2.18.2015

tumblr feminism

Helt objektivt sett så är feminism det bästa som finns i hela världen. Men det kan ju bli lite svårt att hålla lågan uppe ibland. I vanliga vardagen, efter två koppar kaffe och tre hallongrottor och med mjuka smulor i mungipan på ett släktkalas där någon grå morbror kryper ut från under sin sten och langar fram någon skön kommentar om att kvinnor lever längre än män för att de inte jobbar lika hårt. Och du slits mellan att förklara varför hen har fel och förstöra Den Goda Stämningen™, eller att hålla käft och le, men med den beklagliga bieffekten att en liten del av dig går en tyst och omedelbar död till mötes.


DÅ. Då, när feminism känns som ett futuriskt koncept som bara du vet om eftersom att du är en av ytterst få utvalda forskare som jobbar på Projekt Samma Mänskliga Värde. Då, när peppen sinar. Då kommer TUMBLRFEMINISM in i bilden. 

Anledningen till att feminism av tumblr-sorten är så himla fantastisk är för att det inte är några snubbar med och diskuterar. Visst, de hittar ibland till nån feministisk post som de blir kränkta av och så kommer de och spyr galla, men de är så få & så små & så oväsentliga. De försvinner liksom bara. For once this isn't about you so sit the fuck down liksom. Männen ba: 

Nä skulle inte tro det. Istället är de som hörs coola tjejer och andra underrepresenterade personer av olika kön som skriver roliga, relaterbara och fucking kickass-iga texter om vardagssexism, om intersektionell feminism, om våldtäktskultur. Det är gulliga konstnärer som gör femiart och som skriver dikter och det är transpersoner som får ta plats och vara vanliga och lika värda och det är kroppar som inte ses som normativt snygga i balla outfits som får acceptance av detta fantastiska lilla hangout och alla lyfts upp av varandra och det. är. så. inspirerande. 
^ DETTA. Detta gånger evigheten = tumblrfeminism.

Det är inspirerande och det är STÖDJANDE. Feminism på tumblr är inte bara några rebloggade skärmklipp av filmer som klarar Bechdel-testet eller rosa text om jämställdhet. Det är det också, men det är först och främst en gemenskap. Tumblrfeminism är den bästa sortens internetfenomen, för den gör en ny typ av gemenskap möjlig: här kan vi existera tillsammans med tusentals andra feminister på samma gång. Utan att behöva hålla tillbaka, utan att tryckas ner, utan att dömas eller förkastas. På tumblr får feminismen gro. Och nä, tumblrfeminismen kommer kanske inte förändra världen. Men den gör en sak bättre än någon annan plattform: den ger mig hopp om feminism när allt annat är vidriga värderingar, sexuella trakasserier och sexistiska kommentarer. OCH DET ÄR DET VIKTIGASTE AV ALLT. I en tid när rasism, sexism, homo- och transfobi och alla andra äckliga åsikter frodas & sprids & växer är det viktigare än någonsin att vi inte förlorar hoppet. Att vi, som Robyn säger: ~*gotta keep this fire burning*~. 

HÄR KOMMER EN LITEN LISTA på några av de asbra feministtumblrs jag följer och älskar:


Sitter ni inne med fler feminist-tumblrs? Spill ur beans! Systerskapet 4-ever. 
chrissy out

5 kommentarer:

 1. Alltså för bra tips ju?! Och jag älskar också feminismen på tumblr. Älskar tumblr. Åhhhh

  SvaraRadera
 2. assså yaaaas so much yaaas! har lärt mig så mycket om intersektionalitet via tumblr så jefla bra

  SvaraRadera
 3. Önskar verkligen att jag skulle förstå mig på tumblr hehe

  SvaraRadera
 4. Tack för tipsen! Hänger också mkt på tumblr och letar ständigt nya feministbloggar :)

  SvaraRadera
 5. ok här kommer megamånga tips (obs alla är inte 100% feminism utan mer typ "peppiga"):

  tumblr.girlgang.se
  novitell.tumblr.com
  sockermag.tumblr.com
  waterstain.tumblr.com
  socialjusticewar.tumblr.com
  nn-eka.tumblr.com
  transfeminazgul.tumblr.com
  klubbmamarazzi.tumblr.com
  official-mens-frights-activist.tumblr.com
  klubb8sthlm.tumblr.com

  SvaraRadera