4.29.2015

filmtips: made in dagenham

Idag har jag gråtit mig igenom kollat om en av mina favoritfilmer. Made in Dagenham heter'en, utspelar sig 1968 i en förort till London och handlar om feminism. Bra ingredienser för en film va!

Lilla gumman ni röstade bara om equal pay :) ba' en liten kvinnogrej ingen big deal ha ha vännen då :') Kom tillbaka när ni faktiskt strejkat, som vi män gör :)) ÅH NÄ VA blev du SUR nu också jag bara SKOJADE fattar du väl lär dig ta ett skämt!! klapp klapp på huve' ha ha ha


Geraldine James e med!! Har haft äran att se hennes acting irl och asså. FÖ-RE-BILD. I varje fall! Made in Dagenham är filmatiseringen av en strejk som skedde i slutet av sextiotalet. Företaget Ford anställde ett gäng kvinnor att sy bilinteriörer och kom alldeles för länge undan med att betala dem piss pay eftersom att de på papperet bara var outbildade arbetarklasskvinnor. Ända tills 187 maskinister i en liten Londonförort började säga emot. Det var alltså år 1968 och det var första gången någonsin som kvinnor strejkade i England :)) kram

Strejken ledde till fundamentala ändringar i arbetet för kvinnor världen över. Så filmen är ju sjukt pepp på det sättet!! Jag gråter i cirka varje scen :)) inte för att det e sorgligt alltså utan för att det är så himla mkt power och FIGHTING FOR WHAT IS RIGHT aaaahhh


Det här är den bästa scenen!!! Här kommer dumskallen till äkta make springandes efter henne för att försena sin fru så att hon nästan inte hinner till barrikaderna. Snubben ba: "men vi måste prata om detta nu d e superviktigt!!" och så ba: "gumman… jag gör så mycket för dig och barnen… till exempel så super jag inte, jag ligger inte me nån annan, jag har aldrig slagit er…" kort sagt: han är en kille som vill hyllas till skyarna for making minimal to no effort. och hon ba ^:

Seeeen gäspar man kanske lite för att det är ca 100% vita CIS-personer i fokus… men men kan väl inte få allt… suck. Och dör så jävla mkt på att det ges såååå mycket screen time åt män som spelar rollen Viktig Hjälpsam Kille :)) Kvinnorna hade ju faktiskt aaaaaldrig klarat sig om det inte funnits nåra bussiga snubbar där att ge dem en leg up :))))) Manuset = skrivet av en man :))))))))

Men bortser en från detta så är det ändå en så himla peppig + fierce story. Absolut bästa är när sluttexterna rullar och man får se klipp av intervjuer med personerna som filmkaraktärerna är baserade på. Bölade jag som allra allra mest då svar ja :))

1 kommentar:

  1. "gumman… jag gör så mycket för dig och barnen… till exempel så super jag inte, jag ligger inte me nån annan, jag har aldrig slagit er…" ASSÅ ELLER HUR THE BAR HAS NEVER BEEN LOWER!

    SvaraRadera