7.15.2015

lästa böcker: januari-februari.

Haha, ja jag kämpar verkligen på med de här inläggen jag. Men du, vi låtsas som om jag läste böckerna typ igår och inte för ett halvår sedan så känns det inte lika uppskjutet... ok? Ok bra! Då så!

Happy Sally av Sara Stridsberg.

Ellen är simmare och brinner för sitt intresse, och hon drömmer om att lyckas med bragden att simma över Engelska kanalen - som superidolen Sally Bauer gjorde. Ellens man Viktor tycker att hennes intresse gått för långt, nu vill han att hon fokuserar på honom och barnen istället. Så Ellen gör ett vad med sin man: klarar hon att simma tvärsöver Engelska kanalen så får hon fokusera på sin simning resten av livet. Misslyckas hon måste hon ge upp simningen och hänge sig åt familjen (plus Viktors tråkiga intressen…).

Tycker mycket om denna Stridsbergskreation - som är hennes debut (!!!). Svindlande, stark, stormig. Ett sorgkantat språk och ett stort viktigt ämne, som Stridsberg ramar in på ett helt fantastiskt sätt. Min favoritbok av henne handsdown.

Hideous Kinky av Esther Freud.

Nu får ni tänka att det här var januari för: jag hade gjort ett mycket viktigt nyårslöfte och det var - att under 2015 läsa klart minst en bok jag påbörjat förut men lagt ifrån mig. Hideous Kinky var en av dessa alltså!

Hideous Kinky handlar om en brittisk mamma och hennes två unga döttrar. Mamman är ganska härligt o-mammig (alltså ni vet... som så där charmigt inkompetenta pappor på film som inte vet hur man är en förälder och håller babys uppochner på filmpostern med ett urskuldande leende som halvt täcks av en blöja I ALLA FALL). Mamman vill resa runt i Marocko. Så mamman reser runt i Marocko. Hon liftar med sina döttrar och glömmer deras födelsedagar och att barn borde borsta tänderna ibland. Skrivet ur den yngsta dotterns perspektiv blir det en fin liten skildring av en kaleidoskopisk upväxt.

Jag började dessutom läsa den första gången när jag var i Marrakech för ett knippe år sedan, så jag förknippade (hehe) texten med min tid där så klart och fick upp massa fina minnesbilder tack vare de magiska platsbeskrivningarna. PLUS!!! att det föll ut SAND ur den när jag slog upp den första gången?! Semestrigare än så blir'e inte va.

Beckomberga: Ode till min familj av Sara Stridsberg.

Jackie Darlings pappa bor på Beckomberga och dit går hon jämt, fast hon är en tonåring som borde vara i skolan. Istället för att umgås med andra tonåringar bildar Jackie en slags familj med de andra inneboende på mentalsjukhuset. Älskar verkligen hur trögflytande och eftertänksam Sara Stridsbergs prosa är. Beckomberga är en udda historia över ett mentalsjukhus och trasiga människoöden och svärtad kärlek. Jackies liv är ett liv i paus, som vi får läsa genom mjölkvita filter och sjukliga gula ljuscirklar.

Fint och svårt alltså. Tyckte så mycket om den.

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie.

En superbra grej med vår bokklubb är att en får cirka tusen nya böcker att skriva upp på att-läsa-listan sin. Vi har var och en listat verk vi älskar i ett inlägg i book club babes-gruppen, och då är det bara att välja och vraka därifrån. Just En halv gul sol var en av dessa! Flora pratade så himla varmt om Chimamamanda Ngozi Adichie att jag bara blev tvungen att läsa henne. Och alltså. Herregud vad bra hon är. En halv gul sol följer de välbärgade tvillingarna Olanna och Kainene under det nigerianska innebördeskriget i slutet på 1960-talet, samt tiden precis innan kriget, tidiga 60-talet. Runtomkring dem hänger en oro i luften, som till slut stiger till ett krig som blir en massaker. Samtidigt utspelar sig de priviligierade tvillingarnas vardagsbestyr: de går på cocktailpartyn och de har konflikter med sina föräldrar och deras män bedrar dem. Tycker det var himla intressant att läsa om ett krig ur ett priviligierat perspektiv i kontrast till det en kanske är mer van vid, den direkt drabbades perspektiv.

Det absolut bästa är, som ni säkert vet, att Ngozi Adichie är feminist och därför är berättelsen ungefär samma sak som att äntligen få tvätta ansiktet med kallt vatten efter ett svettigt träningspass. Blir typ ledsen när jag inser att jag är på helspänn genom exakt varenda bok jag läser - för jag vet aldrig när en sexistisk kommentar kan komma och jag måste vara beredd. Jag måste värja mig. Därför blir det en sådan enorm lättnad när en hittar författare som inte passivt upprepar gamla könsroller. Med Ngozi Adichie behöver jag inte stålsätta mig, för hon är på min sida. Jag kan läsa henne och jag kan andas ut.

Tidigare boktips: 
November-decemberläsning.
Oktoberläsning.
Septemberläsning.
Augustiläsning.
Juliläsning.

9 kommentarer:

 1. !! att du menar att happy sally är stridsbergs bästa bok. vad glad jag blir, för jag har inte läst den och kan samtidigt inte tänka mig en bättre än drömfakulteten som jag ÄLSKADE = ngt att *se fram emot*

  SvaraRadera
  Svar
  1. ah gaaahd är det sant!! ska läsa den asap har jag tänkt! <3

   Radera
 2. hey chrissy chrissy hey! du känner mig ej men jag har stalkat dig på din väldigt najsiga blogg ett tag nu och tänkte ställa ett par fråger till daaaajj.
  1: du som bott i london osv. hur svårt var det på en skala att hitta ett jobb? hur lång tid tog det för dig? hur hittade du det? du har säkert fått frågan cirka sextiotre gånger men hoppas du vill och orkar svara hehe... är väldigt väldigt sugen på att flytta dit nämligen
  2: har för mig att jag läst nånstans att du har psoriasis (jag har det med!!) och undrar nu: får du nån sorts behandling och funkar den?? har du sånadära fläckar som jag har eller är det sådär stora partier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. åh HEJ vad fint!! ska svara på dessa frågor i ett inlägg tänkte ja (hope dat's okie!) som jag tänker att jag lägger upp i nästa vecka. MEN för att ge lite londonsvar: omg DO IT!!!! det är megalätt att hitta jobb - om du är ute efter ett minimumlönjobb dvs. det finns en miljard pubar i london och alla söker alltid någon, eftersom det liksom är en "bransch" man ofta move:ar on från så är det ju alltid någon som slutar och platser som måste fyllas asap. så det går superbra!! mitt copywriter-jobb fick jag dock genom kontakter, så där har jag ingen riktig erfarenhet i att aktivt söka ett mer välbetalt jobb :s just det, tog mig mindre än en vecka från att jag började dela ut cv:n till att jag hällde upp en pint åt en kund! HOPPAS detta hjälper lite och LYCKA TILL! <3

   Radera
 3. Ja jo, "En dag" är helt klart läsvärd tycker jag (gillar filmen också!), iofs var det länge sedan jag läste den, men kan nog fortfarande gå i god för den! Jag minns iaf att jag gillade den! "Vi" skulle jag nog dock hoppa över faktiskt, hade högre förväntningar :(

  Håller på med "En halv gul sol" nu (parallellt med "Gatukatten Bob" och "Spelet" som jag hittade hemma hos personen jag är kattvakt hos för tillfället, haha) och är än så länge väldigt fäst vid den! Har höga förhoppningar!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha, men okej! då hugger jag den nästa gång jag ser den på myrorna :) jaaa hoppas du gillar den!

   Radera
 4. åh hej, jag har ett request! skulle inte du kunna skaffa en sökfunktion här, plz? *^_^* för det är så mycket serier och grejer du skriver om som jag vill kunna söka efter när jag har mer tid men så hittar jag dem aldrig i le inläggsdjungel :((((( jaja ska sluta tjata nu men gosh älskar dina inlägg om allt GB-relaterat + alla andra också

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej! jaaa men det är klart! ska se vad jag kan hitta på. nämner det i ett inlägg sen när jag fixat!

   Radera
 5. din beskrivning på *charmigt inkompetent dad* är spot on tho!

  SvaraRadera