8.23.2015

lästa böcker: mars-april.
I skuggan av ett brott av Helena Henschen. 3/5.
Henschens släkthistoria är svärtad av minnet av ett mord. Det är inget som någon i familjen talar om, morden skedde inom familjen och det är tabu att tala om det. Men Helena vill veta vad som hände. Helena vill trassla ur alla loose ends, och börjar därför utreda fallet till sin bästa förmåga. Denna bok blir hennes redogörelse för händelserna, och jag tycker det är ett ganska fint sätt att hantera en sådan händelse: Henschen gör skönlitteratur av något traumatiskt. Det är stundtals himla fint, dock lite väl faktatungt ibland.

Ru av Kim Thúy. 3/5.
Ru läste vi i bokklubben. En fin liten samling fragment som målar upp livet hos en kvinna som lämnade ett krigshotat Vietnam som barn. Nu är hon bosatt i Kanada och blickar tillbaka på sitt liv. Inte sentimental, men ändå personlig. Ru betyder vaggvisa på vietnamesiska men också bäck/flöde på franska, och det är just vad den här boken är. Ett flöde av minnesbilder, en taktfast rytm som blir som en vaggvisa. Ru är inte en av betydelserna, Ru är båda samtidigt.

ur Ru.

Naked Lunch av William S. Borroughs. 1/5.
När jag var 19 sa en snygg kille på min skrivarutbildning: "I'm mainly inspired by the beat writers, Burroughs especially. Not Junkie 'cause everyone likes that one, no, I like Naked Lunch. It's a masterpiece that I fashion all my writing after" typ nåt sånt bajsnödigt som jag tyckte var megahäftigt + föll för. Om jag skrev ner detta för att senare knata in i en bokaffär och betala £8 för mitt exemplar? Hehe YOU GOT IT! Men alltså: om det är så här all beatniklitteratur är, kan ni count me the f out. Naked Lunch är kanske den sämsta boken jag läst i hela mitt liv?? Visst, jag kan köpa att handlingen är rörig, ihopblandad och extremt löst sammansatt. Jag fattar att det är "stilen". Men verket är ju främst ENORMT sexistiskt, rasistiskt samt homofobiskt??? HUR kunde den snygga killen rekommendera detta?? Är det något jag missar? Äe. Sämst sämst sämst.

Den hemliga historien av Donna Tartt. 5/5.
Det vackraste, sjukaste, läskigaste, mest fruktansvärda, krypande, bästa jag läst i år. Don't wanna give anything away, läs den bara!

ur Den hemliga historien.

Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie. 3,5/5.
En mörk historia om en pappa som styr sin familj med järnhand. Hans principer är benhårda, och går barnen eller hans fru ens en centimeter emot honom bryter helvetet loss. Psykisk tortyr och misshandel är familjens vardag. Samtidigt är pappan är *valued member of society*. Han är en viktig del i alla sorts sociala sammanhang, i kyrkan och i hembyn hyllas han för sin goda natur och givmildhet. Kambili är dottern som älskar sin pappa och försöker förstå varför brodern Jaja avskyr honom. Samtidigt drar fastern hårt i många trådar för att få pappan att låta barnen besöka sina kusiner. Till slut blir besöket av, och väl där börjar Kambili inse många smärtsamma sanningar. Sakta nystas familjens mörker upp. Tyckte mycket om.

Tidigare lästa böcker:
Januari-februari 2015.
November-december 2014.
Oktober 2014.
September 2014.
Augusti 2014.
Juli 2014.

Alternativt! :) klicka ba' på kategorin  BÖCKER  högt upp i högerspalten så kommer du till alla boktips jag någonsin skrivit. Bra va!

8 kommentarer:

 1. Boktips eftersom du älskade Den hemliga historien: Fördjupade studier av katastroffysik av Marisha Pessl. Jag vet att de har liknats med varandra rätt mycket, men de är båda så sjukt spännande men också har rätt skön feeling för att man liksom kommer in i miljön och man vill läsa mer för att allt är skumt/mystiskt och man vill veta mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. åh tack tack för tips! tror jag läste den när jag var tonåring?! visst äre den (OBS SPOILER om ngn annan läser denna kommentar som ej läst boken än SLUTA LÄS NU!!) med en twist i slutet med pappan?? haha mvh bra beskrivning. kommer ihåg att jag ÄLSKADE den i sådana fall! bra att du påminde mig om den, think it's due for a re-read :)

   Radera
 2. Sitter här med ett leende på läpparna, guess why? För att du svarade på min kommentar *CReeePYStalker*, haha nä men får alltid prestationsångest av att kommentera på folks bloggar och man inte får något svar så känner man sig som such loser + helt utlämnad :D Dock kanske man inte ska begära att få ett svar eftersom bloggskribenten skriver = GER och det är meningen att en själv som läsare faktiskt ska GE lite tillbaka by commenting, i do get that, its just my lil ego in the way sometimes. Men anyway, i dont have to be worried no more cause u answered. just wanted to spread some love. är glad att du är tillbaka i kategorin frequent_blogger även om man aldrig kan få nog (bring on 30 inlägg a day), älskar dina tipz (vill ladda ner drifters) och hoppas, hoppas att du är på väg ur ditt depressionshelvete som jag känner borde spotta ut dig NU NU NU. cause u aint worth that shit. also, dublin var ganska nice. girlfriends was invited så det gick bra. bloated belly for a week after :P :P xx

  SvaraRadera
  Svar
  1. ALLTSÅ <3 blev så jäla glad av denna kommentar, gick omkring och tänkte på den hela måndagen. och tack för denna insikt!! jag har verkligen alltid tänkt att ingen vill läsa mina kommentarsvar, att jag typ är *jobbig* om jag svarar?? har liksom aktivt kept myself from replying ibland pga jag känner mig störig som svarar. så ba' kommer du och upplyser mig om att det inte alls är så! så: tack <3 och alltså tack för all luv in general!! hehe älska ha beer bloated belly bästa tecknet på en bra helg xx

   Radera
 3. haha alltså det sjuka i att jag lyssnade på p3 dokumentär om de von sydowska morden när jag klickade upp det här inlägget?? och JA, älskar the secret history, den är en av mina favoritböcker ever <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. HAHA lägg av!? sjukt! du får låna/ta över boken om du vill & har tid & lust!! tror du kan gilla <3 samma här verkligen! kommer inte ihåg längre pga gammal, men tror nog det var du som pratade om donna tartt och fick mig att läsa den :'))

   Radera
 4. Ville bara säga att jag tycker du och din blogg är effin' kickass. Du är så jäkla vettig, smart, ärlig och skitrolig. Kram/ett fan

  SvaraRadera
  Svar
  1. åh, tack vad fin du är!! älskar ditt tinderinlägg, typ finaste jag läst <3 och att du sett kanye på skavlan!?!? fick mejl om det hehe pga är på skavlan-mejllistan (?? oklart) och satt här i sve och ba: ".... my life is over. my. LIFE. is. OVER." hehe mvh kanyefan. hoppas han levererade! :))

   Radera