11.13.2015

lästa böcker: juli & augusti.

Okej, mycket läsning & skrivande & böcker & ord härinne just nu. Hoppas ni pallar, för här kommer ett knippe boktips (och kanske -icketips också hehe mvh negativ4life). Den här gången handlar det om fem böcker jag läste de sista skälvande sommarmånaderna *poetflickan90 på sockerdricka.nu*

Blind Willow, Sleeping Woman av Haruki Murakami.

Från att ha varit ett superfan av Murakami till att eyerolla 5-ever varje gång jag vände sida i hans litteratur har jag nu hamnat i något slags mellanläge, nu känner jag mig bara ganska obrydd om hans författarskap. Så här kan Murakamivärlden summeras: Japp, det är stundtals vackert. Japp, det är stundtals sexistiskt.

Just det här verket är en samling noveller om mystiska företeelser och sorgliga livsöden och jag gillar dem ganska mycket faktiskt. Bäst är det när han glömmer bort att se kvinnor som platta ytor att projicera manligt ego på! Ibland råkar han till och med skriva kvinnor med personligheter som går utöver deras fysiska attribut! Då kan jag pausa min irritation och fokusera på det väsentliga, vilket ju är hans otroliga förmåga att väva magiska trådar genom de mest vardagliga händelser. Språket är fantastiskt som vanligt och jag slukar snabbt Blind Willow, Sleeping Woman. Fick för övrigt så många uppslag till mitt eget skrivande medan jag läste, och sådana böcker gillar en ju.


To the Lighthouse av Virginia Woolf.

*känner att jag borde vara mer påläst i klassikerna* *läser virginia woolf* *tycker om men förstår kanske inte helt* *känner mig dum, ger upp, går tillbaka till att läsa förutsägbar fanfiction och uselt uppbyggda ungdomsböcker i dystert nederlag* :))))

Desirada av Maryse Condé.

Kul med läsningen av denna: hade lowkey-bokklubb om den med Alexandra! Dvs, vi läste samma bok samtidigt men bara vi två istället för hela Book Club Babes. Det var fint, vi sms:ade varandra åsikter då och då. Verket i sig självt var lite väl tvådimensionellt. Desirada handlar om tre generationer kvinnor och deras häng med varandra. Här är huvudingredienserna stora orätter och massiv sorg. Boken utspelar sig till stora delar på Guadeloupe och Condés bildspråk när hon beskriver platser är stundtals så så vackert.

Däremot rullar jag ögonen åt en hel del könsnormativa karaktäriseringar som bara känns unkna och förutsägbara. När jag läst klart känner jag mest: lite tråkigt att jag tvingade Alexandra att läsa denna :))) Mmm låter nog henne välja bok nästa gång vi ska ha off-BCB-bokklubb...

Flickvännen av Karolina Ramqvist.

Jag skrev om denna bokklubbsbok så fort vi läst den, i det här inlägget. Hade höga förväntningar och tyvärr levde Ramqvist inte upp till dem i just det här verket. Tycker den har en så bra premiss som sedan liksom aldrig blir till någonting. Antiklimatiskt och platt fall bara. Om ni vill läsa mer utförliga BCB-åsikter om Flickvännen har Flora skrivit om den här, Sara här och Alexandra i detta inlägg.

 

Steglitsan av Donna Tartt.

Så här kändes det när Steglitsan låg i min att-läsa-hög: "GAHHHHH jag klaaaaarar inteeeee att läsa 800 sidor! Jag GÖR BARA INTE det!! Förlåt mig Donna Tartt u kno i luv u men min uppmärksamhetskvot är för låg!!!"

Men jag lovar, när du väl kommer in i den så kommer du in i den. Den här är vad som i engelskans litteraturterminologi kallas för en "epic novel" och det innebär ungefär att den fyller en massa innehållskriterier + *är lång*. Steglitsan är SÅ rik på ca allt som får en att älska litteratur: karaktärer som är trovärdiga, mångfacetterade och komplicerade, svindlande och ickeklyschiga platsbeskrivningar, ett mörker och en kuslighet som kryper in ens verkliga tillvaro under läsningen - samt ett driv som helt oforcerat och självklart skjutsar fram berättelsen, puttar den i precis de rätta (och ofta oförutsedda) riktningarna. Steglitsan är typ varenda kändis favoritbok också, tex Seth Meyers och Amy Poehlers mvh number 1 stan. Och Florence Welch har gjort en så himla fin intervju med Donna Tartt som är lite svår att hitta på internet men som finns återgiven exempelvis här.

Fler boktips finns i högerspalten! Klicka bara på knappen  BÖCKER  så har du landat.

6 kommentarer:

 1. faan nu får jag ångest för att jag lånade en tartt (the little friend) och fick panik på bokens tjocklek samt densitet och alla långa långa krångliga meningar att jag lämnade tillbaka den efter ca 8 lästa sidor ...... jahooooppp och här ska man vara någon slags skrivarperson jahaja mhm jaa mmmnä

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÄSCH! man får läsa precis hur få eller många inneböcker man vill. vad du läser är inte en reflektion på dig som författare! lovar. ok vet ca svåraste att erkänna men det är SANT. <3 ps om du lånar den igen så tänkte jag eventuellt läsa just the little friend i december! vi skulle kunna ha tvåkvinnos-bokcirkel om du vill & har tid!

   Radera
 2. Aaaah älskar dina bokreviews <333. Plz plz säg att du har goodreads?

  SvaraRadera
  Svar
  1. vad kul att höra! känner mig lite ambivalent inställd till dem nämligen. så då blir jag extra glad av att läsa att du gillar'om! <3 hehe, har TYP goodreads. skaffade förra veckan men har inte börjat bli aktiv ännu. du får så klart lägga till mig ändå! (om det är något man kan göra där? ja, du hör ju, totalt ovan än så länge). heter christina isacson där!

   Radera
 3. har haft den här taben öppen i femtioelva år nu men måste bara säga ÄLSKAR DINA BOKINLÄGG CHRISSY!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. gu detta värmer SÅ MKT!!! tack alex finis <3 har nästan tänkt sluta med bokinläggen pga de kanske bara är intressanta för mig?? meeeen iofs: my blog my rules ¯\_(ツ)_/¯ amiriiiiiiite :')))

   Radera