12.04.2015

serietips: jessica jones

Nu har jag sett en helt jäkla fan-tas-tisk serie igen. Denna gång var'e: Jessica Jones.

Japp, det här är alltså berättelsen om superhjälten Jessica Jones, spelad av Krysten Ritter. Jessica är inte helt sugen på att vara en *god person* nevermind *superhjälte*, men hon inser att hennes krafter är något hon måste använda för att hjälpa vanligt folk - även om hon själv inte är så pepp kanske.

Och alltså det här är sånt jag i vanliga fall inte kollar på, den sortens serie jag aldrig fastnat för innan. Men det gör liksom inget att den innehåller en del ingredienser jag vanligtvis börjar snarka av. För i Jessica Jones-versionen av *superhero tvshow* finns massa annat jag uppskattar: den är hyperverklig - raka motsatsen till pajig - och den går i dyster film noir-anda. Den är bra rollbesatt +  sååå välskriven. I varje avsnitt kommer nya, sjukt intensiva cliffhangers. Alltså. Jag älskar det.


Främst älskar jag den pga: feminism. I Jessica Jones finns en feminism som liksom är *actually* relaterbar och som känns verklig. Alltså, så här är det: en är ju  trött på diverse dude-regissörer & deras version av feminism. Såg precis True Detective och kräktes över "feminismen" där: ni vet där en manlig karaktär till en kvinnlig ba: "You're a lady cop?" och kvinnan spydigt svarar: "What gave me away, the tits?" och mannen blir helt häpnad över att hon skulle kunna ta hans förminskande "lady cop"-kommentar som en förolämpning och langar svaret: "No, I mean you're a lady. You have dignity" och ser plutigt sårad ut :))))))))) så ska kvinnliga karaktären *skämmas* för att hon kunde tro något så elakt om mannen som att han var sexistisk!!! men där satte han allt dit henne it was just a compliment GOD learn to take one!! KRAM PATRIARKATET :)) OK herregud Jessica Jones var det ja... Krysten är överjordiskt bra och alla kvinnliga karaktärer är tredimensionella. I slagsmålsscener är det inga män som står framför kvinnor och skyddar dem, kvinnorna är kickass och männen kan också vara det men inte på det typiskt hollywoodska, glorifierande viset. Jessica Jones håller sig långt ifrån vanliga tv-troper.

Jessica Jones är en serie om överlevnad. Samtliga karaktärer har varit med om någon form av trauma, och serien hanterar deras övergångar från offer till överlevare superskickligt. Ingenting känns klyschigt, serien är ständigt och starkt förankrad i verkligheten. Ibland glömmer jag helt att det är superhjältar jag ser på, fokuset är liksom inte det (pjuh, tbh) utan snarare hjältarnas mänsklighet.Ok, förutom karaktären Kilgrave då. Fyfan det här är den äckligaste karaktären i tv-historien. Är ett fan av David Tennant sedan innan och han är oftast så där evigt charmig, men nä, det går inte att hitta ens ett uns likeability i Kilgrave. Han är liksom ett vidrigt misshandlande as som maskerar sin abuse och stalkingtendenser som "kärlek". Spyr. Så så obehaglig. Så så skickligt spelad.

Och här är en triggervarning på sin plats: våld och våldtänkt är genomgående teman som refereras i nog precis varje avsnitt. Dock ur överlevarens, inte förövarens perspektiv - men det är absolut ändå triggering och det tänker jag kan vara bra att vara beredd på.


För dem som gillar superhjältegenren så är det nog ändå en ganska kul serie att se, trots att den är lite annorlunda än andra i samma genre. hehe eller vad vet jag förresten det här kan ju vara hur alla sådana serier ser ut nuförtiden, men i alla fall! De refererar "the big green guy" och såna grejer. Går säkert att hitta ett gäng spännande superhjälte-crossovers som icke-fans (som jag) missar! Jessica Jones är ju nämligen del av samma "universum" som alla andra Marvel-hjältar, så det som sker i andra Marvel-serier finns i bakgrunden och "har hänt" även här i Jessica Jones värld.

Nä jag är SÅ jäkla rädd att spoila något, så nu vågar jag inte skriva mer annat än: Jessica Jones är en av de bästa serierna jag sett i år. Kanske en av de bästa jag sett i livet. Jag kollade liksom på den ensam i mitt rum men jag satt ändå och mumlade "herregud herreGUUUU vad bra detta är!!" ca en gång i halvtimmen. På riktigt alltså.

Ps alla 13 avsnitt finns att se på Netflix nu - utifall att du undrar vad du ska göra i helgen liksom.

12 kommentarer:

 1. jag vägrar kolla på den för att blogg esse trycker upp den i ansiktet på en varje gång en läser vissa blogg esse bloggar som ett popup fönster. :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. oj, jag har adblock så det har jag helt missat. vad synd att du skippar den pga det! du missar verkligen nåt riktigt bra.

   Radera
 2. alltså detta verkar så bra! ska bli intressant att se david tennant i en så äcklig karaktär, då jag i vanliga fall luv him. tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, visst?! hehe jag blev tvungen att se broadchurch efteråt för att få en lite trevligare uppfattning om honom igen haha :D har du sett jessica jones än? vill så gärna höra vad du tyckte! <3

   Radera
 3. backar upp dig 10/10 på denna! :D

  SvaraRadera
 4. så bra tips, älskar krysten ritter!! kollade på don't trust the b in apartment 23 och den var gaanska typisk sitcom men alltså hon stole the show så det var ändå värt det hehe :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. hehe tänker mig att den e så, därför jag inte kollat på den än! men den är defo på min to-watch list!! ps saknar dig ds

   Radera
 5. Ja, asså denna!!! Fett bra. Krysten Ritter är fenomenal!

  SvaraRadera
 6. var ju en riktigt bra serie, men fick sån jävla ångest av kilgrave? såg typ mardrömmar om honom :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. fy fan </3 jag fick inte mardrömmar, men tyckte också karaktären var sjukt jävla obehaglig. ett tips är att kolla på david tennant i en charmigare roll typ doctor who, kanske inte tar bort ångesten helt men kanske hjälper lite lite ändå! jag blev tvungen att göra det i alla fall för att ta bort den värsta udden av kilgrave huuu *ryser*

   Radera