1.13.2016

det stora inlägget om pastellhår

Hur går man till väga vid en hemmablekning? Vad är den bästa efterbehandlingen, hur ofta bleker man egentligen utväxter och exakt hur får man till den perfekta pastelliga nyansen?

Det här kanske du vill ha svar på! Och jag sitter ju inne med tre och ett halvt års kunskap om'ett - så jag har helt enkelt knåpat ihop en rookieguide åt den som vill bli pastel queen i vår! Du som inte vill kan ju bara se dig mätt (om det nu går :))) på de snygga efter-bilderna :) Come on kids, time to dye!

Mot slutet av december såg mitt hår ut så här. Fint tycker jag förvisso - trots att en del personer ungefär vid den här bredden på utväxt ibland börjar säga åt mig att jag "borde åtgärda" den :)) - men pastellhår är ju faktiskt min sanna kärlek! Så lite tomt hade det definitivt börjat kännas.

Gissa då om jag blev eld och lågor då jag fick detta ☝ på posten!!! Jag, som haft utväxt och urtvättad färg hur länge som helst nu, enbart för att jag inte haft råd att färga om! Detta paket fick jag i utbyte mot ett inlägg - så obs obs detta jag skriver nu är alltså ett samarbete med Mood och Live Color XXL. Så klart skriver jag ärligt, vad jag tycker & *som vanligt* - if i don't like något i will säga till så don't worry! Men alltså! Det här är produkter jag annars använder i vanliga fall (Mood blekningsmedel och Mood Colour Boost efterbehandling) + färger jag inte testat förut men som verkar lovande (från Schwarzkopf Live). Tänkte att detta vore ett ypperligt tillfälle att uppdatera mitt inlägg how to pastellhår - så här kommer en utförligare + bättre fotad version!

☞ steg nr 1: Blöt håret (schamponera inte) och handdukstorka. Klä dig i din fiendes favorittröja alternativt en gammal bit egen klädsel som du tycker gott kan få sig lite färgfläckar. CUZ YOU'RE GETTIN' FÄRGFLÄCKAR. Posera i solstråle (denna del är frivillig men jag körde!).

☞ steg nr 2: Om du har ljust hår behöver du så klart inte bleka men om du som jag har mörkt så är det dags nu. Ta fram blekmedlet och läs bruksanvisningen! Superviktigt. Ta på dig handskarna och börja blanda! Bara att tjoffa ner pulvret och framkallningsvätskan i tråget som medföljer och blanda ordentligt med penseln.

☞ steg nr 3: Bocka av checklistan: Handskar: check! Creeper-leende i Frodo-mantel: också check!! BRA då är det dags att bleka. Börja bak i nacken och arbeta dig uppåt & framåt. Om det var längesen eller om du aldrig har blekt ditt hår förut så täcker du hela håret, men har du blekt innan så är det bara utväxtpartiet som ska täckas med medlet. Avsluta med luggen (och topparna också om du bleker för första gången). Om du bleker regelbundet så får du räkna med att bleka om ungefär var 8-10:e vecka (fast är du som jag och gillar att ha utväxt ett tag kan du dra ut på det lite längre tid).

☞ steg nr 4: Vänta. Står på förpackningen hur länge men jag har så mörkt hår att jag alltid väntar maxtiden, vilket är ca 60 min.

☞ steg nr 5: Duscha av dig blekmedelsresterna & använd en av efterbehandlingspåsarna som medföljer. Ta-daa! Nu är du blond! (Här kan man gärna vänta några dagar emellan mvh min frisör meeen det har jag nästan aldrig tålamod för hehehe opsi *livin' on the edge*)

☞ steg nr 6: Rengör blekmedelstråget och häll jättemycket billigt balsam däri. Klicka sedan i en hårfärg du vill ha och blanda ut! Blandningen ska vara lite mörkare än hur du vill få det i håret. När du är nöjd med nyansen du blandat är det dags att applicera på ditt nyduschade hår. Låt det sitta i enligt instruktionerna. Om du har i kortare tid blir det ljusare och längre tid mer intensivt.

☞ steg nr 7: Tvätta ur färgningen och ha i en inpackning som tar bort gula toner, exempelvis Mood Colour Boost för silverhår. Kamma igenom, vänta och skölj. Var superglad för nu är du klaaaar!

Jag testade då den lila (of course hehe) nyansen av Schwarzkopfs LIVE Color XXL! Blandade den med balsam för att få till rätt pastellnyans - men eftersom de varit så snälla och skickat hela fem olika färger (alltså, TACK!) så kunde jag inte låta bli att göra lite finslip med de andra färgerna! Hade i yttepyttelite blått i topparna, eftersom jag ville få till en lite kallare lila där. Sen visste jag redan i förväg att utväxten skulle bli i mycket varmare ton än det tidigare blekta - det är så mycket koppar i min naturliga hårfärg att blekningen verkligen alltid blir gulaktig.

Så! Istället för att försöka motarbeta det oundvikliga, så arbetade jag istället med det! La rosa i färgblandningen jag använde på utväxten. Tänkte att jag då i alla fall skulle få en färg (rosa) som var nära den resten av håret fick (lila) - även om tonen i utväxten (varm) och tonen i resten av håret (kall) skiljde sig lite. Jag förklarar så luddigt, men alltså - när jag har en enda färg över både tidigare blekning OCH nyblekning, så blir de tonala kontrasterna himla mycket starkare. Det blir ofta en fläckig färgning då med. Så i och med att jag färgade utväxten rosa så blev själva övergången mycket jämnare och liksom "mjukare". Om det mejkar sense? Jag blev fett jäkla nöjd i alla fall!

Kolla ba! Sicken *pastel babe* jag blev!! Nu ska jag tvätta så sällan som möjligt och låta håret verkligen VILA. Fylla denna period med hårinpackning (jag använder en från John Frieda ungefär en gång i veckan) som jag varvar med kokosolja-inpackning (också en gång i veckan). Och Mood Colour Boost använder jag ca 2 gånger i veckan vid varje hårtvättningstillfälle. För ungefär ett år sedan gick mitt hår av på ett par ställen, så läskigt men nu när jag äntligen börjat förstå varför after-care är så viktigt = mitt hår mår bra igen. Lent och glansigt och följsamt och absolut inte brutet. Pjuh!

Så här såg färgen ut efter ca 3 (!!) tvättar förresten. Jag är nöjd med Moods blekning och med Schwarzkopf-färgen - fy fanken vilken nice nyans!! Nu har jag tvättat håret några gånger till och nu är det lite blekare lila, men så är det ju med alla sorters "extrema" hårfärger och jag gillar verkligen att mitt hår skiftar lite i mättnad från vecka till vecka. För det är ju det bästa med pastellfärgat hår: färgerna går ur och en kan byta hur ofta en vill eller ångra sig och gå tillbaka. KUL som fan är det i alla fall. Trivs nå så jävulskt med att ha pastellhår & det tror jag du kommer göra du med!

Har du frågor eller sitter du inne med nåt bra hårtips kanske? Holla at ya girl!

24 kommentarer:

 1. Blev MYCKET fint!!!! Vill också prova pastellhår men kan inte helbleka mitt hår p.g.a. så skört och jävligt, men AJA *i nästa liv*

  Ps: kan också tycka det är fint med utväxt!

  SvaraRadera
 2. Sååå fint! Och visste inte att de färgerna kunde användas med balsam som alla andra *mer alternativa* färgmärken. Bra reklam för dem alltså!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack!! och nää, hade inte heller någon aning - så extra kul att få testa det då liksom! :*!!

   Radera
 3. det blev strålande fint!! gillar dock också utväxt hehe, längtar tills jag får lite utväxt, är nyblond.
  denna http://2.bp.blogspot.com/-XHT8qYpF1QI/VbAIiHfHr0I/AAAAAAAAYy0/vMnP0FT0CcU/s1600/scaled_IMG_5776.JPG är en jättebra inpackning, du borde VERKLIGEN prova!!!!!!! obs inte spons tyvärr

  SvaraRadera
  Svar
  1. jaaa utväxt ftw! oooh det ser SKITABRA ut!! ska testa den när min current inpackning är slut! ditt hår är asasnyggt förresten waowiwaow <3

   Radera
 4. Åhhhh!! Hade nån sponsrat mej med färger hade jag gått Crazy direkt. <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst!? världens bästa spons så kul att göra

   Radera
 5. Alltså detta är så FINT, uppenbar ungdoms-Umbridge på sista bilden och du skriver så himla roligt!!!! Trodde aldrig jag skulle tycka det vore så kul att läsa om hårblekning men jag är beredd att börja uppifrån och ba gå igenom det en gång till. 5 av 5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ALICIA!!! <3 <3 <3 alltSÅ. "ungdoms-Umbridge"!!! världens finaste komplimang. tack tack tack för din respons! blir så glad av att höra!! du är bäst åh åh åh! <3

   Radera
 6. Så JÄKLA superfint! Har så länge velat klippa page och färga mitt hår bubbelgumsrosa. Dock har jag aldrig färgat mitt hår och nu har det blivit superlångt så vill njuta lite av mitt långa hårsvall ett tag till. Men sen ska jag banne mig klippa av och färga alltihop. Superbra guide! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack!! och åh, förstår! jaaa, kbk! puss <3

   Radera
 7. Är helt fel person att längta efter pastellhår (pga mitt hår blir svart vilken färg jag än använder. Förutom blekning då, då blir det gulorange) men det här inlägget är så bra! Du passar så fint i det lila/rosa!

  SvaraRadera
 8. Alltså du är en sån jäkla queen! Och jag håller med Alicia - du skriver så himla roligt!!!! <3
  Mitt hår har typ gått och dött sen vi flyttade, har annat vatten här och min balsammetod-metod som jag hade funkar inte då?? så jag har fått köra med vanligt schampo och då har allt bara avlidit :(((((((((((((((((((((((((((((((((( Så dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. åååh alltså kan knappt hantera!!! så snäll respons suger åt mig som en svamp TACK jessica <3 och åh har hört det där om balsammetoden! att den kan sluta funka när en börjar duscha i annat vatten SÅ KNÄPPT egentligen?? hoppas ditt hår mår bättre nu håller tummarna <3

   Radera
 9. Alltså kan man använda vit inpackning istället för balsam? ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej mimmie! hm, det har jag aldrig testat - kanske kan du prova på en liten del av håret först för att se om det funkar? :) lycka till i hårfärgningsdjungeln!

   Radera