1.30.2018

DE SJU BÄSTA BÖCKERNA JAG LÄSTE UNDER 2017

2017 läste jag 55 böcker. Det är ju drygt en bok i veckan! Under den tiden hann jag lära känna + lära hata ett gäng böcker men också, så klart, falla handlöst för andra. Vilka då? Jo sätt dig här på gula bänken halvvägs uppför ett berg i Schweiz så ska jag berätta!Tycker förresten så. himla. mycket om Goodreads statistik. Varje december sammanställs allt man läst under året i snygg grafik som man sen kan dela på olika ställen. Ett sorts Spotifys Wrapped fast för böcker! Här kan man följa mig på Goodreads förresten om man skulle vilja det.

Men i alla fall. Nu är vi alltså här: vid mitt bokslut för år 2017. HURRA VA.
The Handmaid's Tale av Margaret Atwood.

Under våren 2017 kom den här boken som tv-serie som ni säkert vet. Jag hade haft den i min bokhylla sen jag var tonåring och vi analyserade första kapitlet under en engelsklektion på gymnasiet. Blev helt tagen av Atwoods berättarröst och kände instinktivt att det här var en bok för mig. Ehh, sen tog det ju ett decennium innan jag faktiskt läste den :)))) 

Nåväl. The Handmaid's Tale är en dystopi om Amerika i en nära framtid. Ett kluster av kristna fundamentalister har skapats, USA har upphört och ett nytt samhälle växt fram i dess vaka. I det här samhället är kvinnan underordnad mannen. De får inte tjäna pengar eller äga någonting. Miljöförstöring är ett stort hot. 

De få kvinnor som fortfarande är fertila blir utvalda till så kallade tjänarinnor och flyttas sedan från hushåll till hushåll. Där tvingas de medverka i fortplantningsakter med husets gifta par, i hopp om att de ska producera ett barn till hushållet. Tjänarinnorna får inte behålla barnet eller vara kvar i hushållet när barnet fötts. Då flyttas de till ett nytt hushåll och får gå igenom hela processen igen. 

Om de gör motstånd eller uppror kommer den svarta skåpbilen och för bort dem. Ingen vet vad som händer när man blir bortförd, för ingen som blivit bortförd kommer någonsin tillbaka. The Accusation av Bandi.

En samling noveller som på svåra vägar smugglats ut ur Nordkorea. Inte mycket vet man säkert om författaren, som går under pseudonymen Bandi (vilket betyder eldfluga på koreanska - den förlängda betydelsen blir då att Bandi, omgiven av Nordkorea/mörker, ska lysa upp och visa vägen), men man vet att han är en man, att han har ett jobb som involverar skrivande - och att han fortfarande befinner sig i Nordkorea. Detta sista faktum är världsunikt. Aldrig tidigare har vi fått höra en röst inifrån en diktatur, det är oftast först efter att de flytt sitt hemland som andra röster har kunnat berätta. 

Det gör också The Accusation, eller Anklagelsen som den heter i svensk översättning, lite problematisk. Eller snarare dess sanningshalt. Kan vi verkligen lita på att dessa är sanna berättelser? För falska berättelser har dykt upp. De är så klart inte så frekventa, men de är långt ifrån sällsynta. 

Jag gillade den. Stundtals var det svårt att få grepp om vissa karaktärer, men det strama, sparsamma språket talade till mig. Hakade sig fast. The Accusation är en viktig och sällsynt inblick i en samtida diktatur, och i vardagen hos folket som lever i den. Animal av Sara Pascoe.

Sara Pascoe är en brittisk komiker som brukar vara asrolig på diverse panelprogram. Ibland gästar hon podden The Guilty Feminist, och de avsnitten brukar vara de allra roligaste. Sara är utöver det också superintresserad av vetenskap och askunnig inom ämnet. Hennes bok handlar om kvinnan och om hur kvinnokroppens funktioner har studerats (och ignorerats) genom historien. Det här är liksom en bok där kvinnan inom vetenskapsfältet får upprättelse. Feministisk och inkluderande. 

Kände att jag hittade svar på så mycket jag undrat över om min egen kropp i den här boken. Så tycker jag för övrigt att Pascoe är asbra på att förklara komplicerade saker på ett rättframt sätt, så att läsningen blir både rolig och intressant utan att för den sakens skull kännas nedlåtande. Alla borde läsa den. Brave New World av Aldous Huxley.

Läste väldigt mycket dystopier år 2017! Det var ändå min favvogenre som tonåring, men det har jag glömt bort lite i vuxen ålder. Synd! Planerar att läsa fler under 2018. 

Brave New World, aka Du sköna nya värld, utspelar sig i London i en avlägsen framtid. Där har tideräkningen börjat om från noll det år då Henry Ford öppnade sin bilfabrik. Religion är i princip utdött. Invånarna slänger sig med uttryck som oh, Ford! istället för oh lord till exempel vilket ju är askul hehe. Man föds inte längre av en "moder" utan man kläcks i en tub på ett så kallat Hatchery. Efter det genomgår den nykläckta personen flera år av indoktrinering för att bli den ultimata medborgaren. Det avgörs direkt vilken typ av människa personen ska bli. Man kan bli Alfa, Beta, Gamma, Delta eller Epsilon. Alfa och Beta styr samhället och blir tilldelade höga positioner medan Gamma och Delta får de lägre positionerna. Epsilonerna är allra lägsta kastet och behandlas i princip som slavar av de andra grupperna. 

Känslor ses som en svaghet. Till och med som någonting skämmigt faktiskt, något vulgärt. Helt och hållet opassande. För att slippa känna känslor tar man Soma, en statligt framtagen drog som direkt tar bort udden ur tillvaron och gör dess brukare dåsigt lyckliga. 

Boken följer Bernard som kämpar för att passa in i det lyckliga samhället. Han är en Alpha och borde vara nöjd med sin tillvaro - men det är något som gnager i honom. En dag tröttnar han på att försöka passa in. Det är ett agerande som får många komplicerade konsekvenser. A Little Life av Hanya Yanagihara.

Okej det känns ju inte som att man kan ha en enda ny åsikt om den här boken, så omskriven den varit under 2016 och -17. Men den måste ändå in på den här listan. För. Den är något av det bästa jag läst. Någonsin. Aldrig tidigare har en författare gjort mig så lycklig och så ledsen. Läs den om du inte redan gjort det. Their Eyes Were Watching God av Zora Neale Hurston.

Hörde på ett BBC-program där Zadie Smith berättade om sin favoritförfattare. Denna var Zora Neale Hurston, en helt f-a-n-t-a-s-t-i-s-k författare som historieböckerna varit nära på att glömma bort. Hon uppnådde aldrig berömmelse under sin livstid, det är först på senare år som hon fått det erkännande hon förtjänar.

För. Their Eyes Were Watching God är en UTSÖKT jäkla berättelse om unga Janie i sekelskiftets Florida. Hennes liv vänds uppochner, igen och igen, av trauma, kärlek och död. Språket är out-of-this-world.
We Need New Names av NoViolet Bulawayo. 

Så har vi då kommit till nummer ett på listan. Wow, we made it!!

Vi behöver nya namn är en coming-of-age story om Darling som växer upp i Zimbabwe mitt under rådande revolution. Hon börjar livet med att bo bekvämt - i Paradise närmre bestämt. Hennes familj är inte rik, men heller inte fattig. Men plötsligt, utan att hon förstår varför, blir familjen tvingad från sitt hem och sina besparingar. De flyttar in i en kåkstad, och alla Darlings kompisar och deras familjer med dem. Plötsligt är Darling fattig. Hon och hennes vänner driver runt i staden och pallar mango från träden i det rika området, tills en dag då hennes familj bestämmer att det inte är säkert i Zimbabwe. Darling ska flytta till sin faster i Detroit, Michigan - eller Destroyedmichygen som hon och hennes vänner kallar det.

Den här boken handlar om vänskap, övergångar i livet och hur familjer kan se olika ut. Så himla rolig trots sorgligt ämne. Så otroligt läsvärd.
Läste du något riktigt bra under 2017? Berätta! 

10 kommentarer:

 1. 55?!?!?!??!!? jag läste FEM OCH EN HALV. e sämst mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha ÄLSKLING. ähh har bara hunnit det pga så mkt dötid!! du har ju varit *out there* och GJORT saker. läsa kan man göra på ålderns höst!! puss

   Radera
 2. mina bästa böcker var the nightfilm, the girls och heartless <3 borde verkligen läsa ett litet liv... men den är ju så lång. kul att du har börjar blogga lite mer nu <3 kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. åh älskade the girls! heartless har jag inte hört talas om, den måste jag goodreadsa! haha, jaa den är verkligen en tegelsten. men en förvånansvärt snabbläst sådan! jo sant jag lovar. åh kul att du tycker det! kram på dig fini <3

   Radera
 3. Åhhhhh läs Oryx and Crake av Atwood! Älskade också Handmaids Tale men Oryx &Crake-triologin är bland det bästa jag läst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. WOW vad kul!!! har beställt hela trilogin nu! tack för tips SUPERTAGGAD!

   Radera
 4. åh, så många spännande böcker här på din lista! läste mycket bra under 2017, sammanfattade i en liten lista på min blogg: https://splendiferouslytiggerific.wordpress.com/2018/01/26/boklistan-vad-jag-laste-2017/ och det tror jag redan jag skrivit till dig på insta, så förlåt för dubbelpost i så fall :) i alla fall, tack för bra sammanfattning och fina tips! har aldrig brytt mig om good reads tidigare, men ja, alltså, om en får en sån där fin grafisk sammanfattning, ja, då måååste jag nog börja med det! så tack, chrissy, för det <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. BÄSTA LISTAN tack för påminnelsen <3 <3 <3

   Radera
  2. gulle dig! det var så lite så <3 och tack!!!

   Radera
 5. MEN GU varför läste jag inte detta innan jag hann gå loss på bokrean!? samt kommer fortfarande ihåg hur enormt glad jag blev av att någon läste en bok, tänkte på mig och ba surprisegav mig en bok!? EN SVINBRA BOK DESSUTOM!? You da best ❤️

  SvaraRadera