7.17.2018

10 böcker jag tycker du ska packa i semesterväskan

Hej och välkommen till High five livets KANSKE allra första ÖNSKEINLÄGG!? Alltid velat göra men also alltid tyckt d va lite pino. Aja jag fick en kommentar av en anonym som inte var en bot utan en SNÄLLIS! Som bad om lästips inför sommarn. Nu är den ju här, så vrf e inte inlägget det??? Va va svara ra Chrissy. Jomen hallå hold your horses för HÄR ÄR DET ju.


Med kallt blod, Truman Capote.

Harper Lee och Truman Capote snöar in sig totalt på ett mord som sker 1959. En familj i sydstaterna i USA blir brutalt mördade i sitt hem. Capote och Lee åker dit och gör en otrolig mängd research om mordet. Sju år och åttatusen sidor efterforskningar senare är Med kallt blod färdig att publiceras. Sjukt intressant, och en bok kanske särskilt för alla som gillar true crime.


Vad jag älskade, Siri Hustvedt.

En bok som drabbats av fruktansvärt fula omslag i nästan alla utgåvor jag sett. Ändå! Otroligt drabbande story om två sammanvävda familjers livsöden. Utspelar sig i New Yorks konstvärld. En så kallad slow burner men man e ju down för det. Gillade du Ett litet liv ska du läsa Vad jag älskade, så är det faktiskt bara.


Mörka platser, Gillian Flynn.

Libby var åtta år när hennes vittnesmål satte då femtonåriga brodern Ben i fängelse för morden på deras familj. Vi följer en vuxen Libby 25 år senare när en rörelse kontaktar henne angående fallet. Skedde allt verkligen så som hon minns det?

Ja hörrni. En av mina favoritförfattare har vi här, får man säga NAGELBITANDE? För Flynn har suspense for days det GÅR inte att lägga ner boken. Läs den i sommarstugan tycker jag.


Den hemliga historien, Donna Tartt.

Långa böcker går hand i hand med sommaren och Den hemliga historien är just en lång bok som aldrig blir långtråkig. I prologen får man reda på att någonting hemskt har hänt, sen nystas historien upp sakta men säkert. Du sitter som på nålar under hela läsningen. Dessutom är ca varenda karaktär här otroligt osympatisk men ändå bryr man sig istället för att störa sig på dem? Hur gör  Tartt detta? Mästerligt mm yes. 


Händelser vid vatten, Kerstin Ekman.

Obehagligt om ett dubbelmord som sker under sjuttiotalet i Svartvattnet. Asfina naturbeskrivningar, har varken förr eller senare läst någon författare som beskrivit skog på ett så levande sätt. Skulle aldrig i mitt liv våga läsa den här om jag tex var ensam i ett hus mitt i skogen :--))  Men är du modigare än jag så är det nog det ultimata stället att dyka ner i den här pärlan tbh.


Den gamle och havet, Ernest Hemingway.

Klassiker hör sommaren till. Läs vilken som helst vill jag nästan säga. Men tja Den gamle och havet kan du börja med, why not tänker jag. En enkel berättelse om en gammal man och en pojke och en båt. Så fin. Ta med den till stranden vetja. 


Väggen, Marlen Haushofer.

En lågmäld dystopi (eller? va? kanske är den rentav en UTOPI? u decide!) som helt utspelar sig vid en stuga i skogen. En kvinna vaknar en dag och inser att en kupol har sänkts över henne och hennes närmaste omgivning. Allting utanför kupolens omkrets är dött och öde. Hon är den till synes enda människan kvar vid liv. Läs den här på en sten i skogen, I dare you.


Hustrun, Meg Wolitzer.

Joan är gift med en känd författarman. En dag, efter 40 års äktenskap, bestämmer hon sig för att begära ut skilsmässa.

Handlar om synliga och osynliga strukturer och maktspel i nära relationer. Tyckte så mycket om den.


Att föda ett barn, Kristina Sandberg.

Aldrig brytt mig så mycket om en litterär karaktär som jag bryr mig om Maj. Vi följer hennes vardagsbestyr under första året som gift 20-åring under 30-talet i Sverige. Maj lagar mat och städar och äts upp av en oro inifrån som hon inte kan lufta. En tegelsten man slukar på tre röda. Finns dessutom två lika tjocka böcker till om Maj, så ska du vara borta länge är det bara att packa ner hela sviten ju. 


Jaga vatten, Ellen Strömberg.

En av de bästa böckerna jag läst i år hands down! Lyssna bara på det här:

"Vi körde runt, runt på jakt efter vatten hela vår gymnasietid. Vi körde längs slingriga skogsvägar, på barrig asfalt som var kall under våra sökande dimljus. Vi hittade små grävar som blivit klara sjöar, vi såg horisonter breda ut sig vid havet och vi stod på stränderna till mörka insjöar och förväntade oss att nåt skulle bryta ytan. Vi sökte vatten, vi åt snabbmat och satt vi båda två i baksätet höll Hanna alltid mig i handen."

Så dov och trängande. Det är något som ständigt ligger i anspänning, en muskel eller ett lågtryck. Läs den vid en sjö i en skogsglänta där solen knappt lyckas leta sig genom lövverket för den ultimata läsupplevelsen.


Fler boktips hittar du under fliken böcker här till höger.

9 kommentarer:

 1. drömmen ändå att folk vill ha boktips av en som önskeinlägg?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha! jo sant!! e BORTSKÄMD med läsare som har så snälla förfrågningar tbh!!

   Radera
 2. Tack tack tack TACK för detta!! Och så fina bilder.

  SvaraRadera
 3. Väggen YAAAAS älskade den!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. JAAAAA! läste den för ett år sen men är fortfarande inte "klar" med den i sinnet! kvar sitter'en!

   Radera
 4. vilken ljuvlig lista, chrissy! jag är för evigt tacksam för den anonyma person som efterfrågade detta <3 boktips är bäst.

  SvaraRadera