3.10.2016

lästa böcker: november & december.Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog
av Jonas Hassen Khemiri.

I december läste jag min första Novellix-novell, som jag faktiskt vann i adventskalendern på deras insta hehe! Några dagar innan jul fick jag hem ett fint litet paket och i detta paket låg alltså Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog av min favoritförfattare, Jonas Hassen Khemiri. Faaaantastiskt bra va'ren! Creepy och paranoid och svindlande. Och så klart så där Khemiriskt klok och medsvepande och fin. Det ilar fortfarande i min kropp efter den. Läs tycker jag.

En gåtfull vänskap av Yōko Ogawa.

Ganska charmig berättelse om en hushållerska som tar arbete hos en gammal matematiker, och om det särskilda band som knyts mellan dem. Matematikern tappar minnet var åttionde minut och bär därför en kavaj som är fullnålad med minneslappar. När huvudpersonens son börjar följa med på hembesöken blir matematikern extra livfull och en gullig vänskap tar vid. Dock lite trist att det så klart är en manlig karaktär som är *briljant* medan den kvinnliga karaktären hela tiden underkastar sig honom och mest spelar rollen som ödmjuk beundrare av Den Stora Mannen... snark.

Ur En gåtfull vänskap

Utan personligt ansvar av Lena Andersson.

I uppföljaren till Egenmäktigt förfarande har fem år gått sedan Esters förhållande med Hugo Rask. Den här gången har Ester bestämt sig - hon ska inte vara lika naiv, lika dumdristig, nä hon ska tvärtom vara brutalt rak och visa vad hon vill med en gång. För att inte upprepa Hugohistorien. Sen träffar hon Olof och så är det som om de senaste fem åren av återuppbyggnation aldrig ens hänt.

Jag gillade Egenmäktigt förfarande himla mycket, men jag fastnar inte alls i dess uppföljare. Utan personligt ansvar var november månads Book Club Babes-bok och vi hade en uppsättning vitt skilda åsikter om den. KUL JU då blir diskussionerna som allra bäst! Några älskade språket och andra tyckte det var alldeles på tok för stramt. Vissa ansåg att själva ämnet var tråkigt att läsa om, andra gillade Esters snustorra reflektioner kring kärlek allra mest. Jag tror jag sällar mig till den mer avvaktande läsarskaran: visst, jag tyckte jättemycket om Egenmäktigt förfarande. Men jag tyckte också att Utan personligt ansvar var så himlahimla snarlik den första boken. Det räcker med *en* sådan här berättelse för mig. :))

Ett vattentätt alibi av Agatha Christie.

Gullalex gav alla BCBs medlemmar en varsin ask Agatha Christie-noveller i julklapp! Så snäll. Montgomery Jones ber privatdetektiverna Tommy & Tuppence om hjälp att undersöka ett alibi som han misstänker inte håller. Ett vattentätt alibi är en mysig liten deckarhistoria som en läser ut på runt halvtimman ungefär.

Den + tre andra noveller låg i den här ☝ himla snygga samlingsasken från Novellix mmmh

Norrtullsligan av Elin Wägner.

Decemberboken hos Book Club Babes! En mysig liten *pralin till roman* (hehe okej ej min formulering läste ett förord där en annan bok beskrevs som "en sensationell pralin till debutroman" och vill hädanefter enbart prata om böcker som godis). Men den är verkligen en pärla! Norrtullsligan handlar i varje fall om ett gäng unga kvinnor som bor tillsammans i Stockholm i början av förra seklet. Den är så himla fascinerande att läsa för att få insikt i livet som (vit) kvinna i Sverige innan kvinnlig rösträtt. Språket är väldigt modernt och läsningen går lätt. Det är en feministisk bok som gör en både pepp och arg. Annika Lantz har skrivit det så jäkla roliga förordet, för övrigt!

1 kille som bara "gumman blev du lessen nu?" och 1 tjej som bara "lol nej?? byeeee" i Norrtullsligan 

Det var det för november och decembers läsning. Under 2016 har jag satt som mål att snitta en bok i veckan så det blir kanske ÄNNU fler bokinlägg! Eller så får jag sålla ut och bara skriva om de riktigt bra, fast jag gillar ju att ba analysera ALLT jag läser inte bara det bästa aah vet inte riktigt hur jag ska göra än den som har en åsikt får gärna säga till. Blev i varje fall sporrad av alla läsarutmaningar på Goodreads så jag blev tvungen att göra en själv hehe, vi får se hur det går men håll tummarna för mig va

Mina tidigare boktips finns som vanligt här uppe till höger ☞
& om ni vill ha koll på vad Book Club Babes har för sig finns vi ju numera på insta, följ oss vetja!

1 kommentar:

  1. Elin Wägner vill jag läsa, roligt att du tyckte om henne. Kram

    SvaraRadera