3.31.2012

Marrakech III

Photobucket
Tredje dagen i Marrakech krälade vi upp på taket skittidigt på morgonen. Vi hade någon idé om att fota massa snygga bilder när zolen zteg upp över huztaken. Men det var svinkallt! Temperaturskillnaden på natt och dag var ju extra stor eftersom Marrakech är så nära öknen, ba tänktente påre va. Så vi åt frukost och sedan kom vår guide för dagen och hämtade oss.
Photobucket
Vi gick runt i Médina, vi ville lära oss mer om staden och speciellt så ville vi gå och shoppa i souken. När vi sa det till guiden blev han typ besviken, haha han ba "men vill ni inte se några sights då?" Vi ba "näää vi vill bara shoppa". Ledsen kille. AJA!
Photobucket
Här visade han oss var alla köpmän som säljer saker i souksen bor. De reser från hela Marocko, tom från andra delar av Afrika, för att sälja varor i Marrakechs souks, och då behöver de någonstans att bo. Eftersom regeringen i Marrakech vet att souksen är en viktig del av deras turistnäring så har de satt upp speciella riads för köpmännen. Kram att de alltså är regeringsbeställda och ÄNDÅ är i detta skick... Men det är bättre än inget tak alls över huvudet, I guess.
Photobucket
Vi kom så himla långt in i marknaden och det är världens upplevelse och jag kan inte ens beskriva den. Det är så mycket människor, ljud, dofter och djur. Helt underbart och aaaannoooorluuundaaa, har jag sagt det tillräckligt mycket än?
Photobucket
Vi kom ut på Djemaa El Fna-torget, och det stod i så stor kontrast till själva marknaden eftersom det helt plötsligt var så öppet. Det var fint, men så klart var det ganska jobbigt att se alla djur, speciellt de egyptiska kobrorna och den stackars berberapa vi såg - den hade de satt en blöja på och en hatt, och så höll dem den i en kedja som satt runt apans hals, och så kom glada turister fram och ville betala för att få en bild med dem där apan pussar dem, helt sjukt. Vi var så klart beredda på det men det är ändå alltid lika jävla svårt att se, går aldrig att acceptera.
Photobucket
Vi stannade inte så länge på torget, men vi köpte ett varsitt glas apelsinjuice som försäljaren pressade framför våra ögon, SÅ färsk var den! Och ett glas kostade 3kr!!! Man fick stå och dricka upp juicen vid ståndet, så vi stod där och pratade med andra som hade köpt juice där. Trodde inte att jag skulle vara den turisten, men vi träffade två killar födda i Marrakech men uppvuxna i London, och jag tyckte det var så SKÖNT att träffa dem. Alltså... typ arg på mig själv för att jag kände så, tycker det är så inskränkt och liksom, vill inte "ta in" en annan kultur osv osv när andra är så. Kan inte sätta fingret på vad som fick mig att känna så, tror mest att det var att de förstod och delade upplevelsen vi hade, att de också var överväldigade och att de förstod diverse chockar jag fått väl där.
Photobucket
Vi drack i alla fall snart upp den svingoda apelsinjuicen, och följde vår guide tillbaka in i marknaden. OBS att det finns 10 000 butiker därinne, obs.
Photobucket
Vår guide frågade oss om vi var intresserade av att besöka några butiker som "var de bästa i hela Marrakech". Så klart hade vi förväntat oss att han skulle försöka ta oss till sina kompisars butiker, i hopp om att vi köpte från just dem, och vi ville ju ändå handla, så vi tackade ja till hans erbjudande. Första stället han tog oss till, var detta apotek!
Photobucket
Vi fick en stor genomgång av alla naturläkemedel som tydligen gjorde mirakel, men vi var inte så imponerade. Det var dock väldigt intressant så vi handlade lite, jag köpte marockansk olja som jag tänkte testa för håret, hört att d e koolt??? Nej skoja. Men köpte. Och så fick vi massage med olja också, hahaha vi var så himla awkward och jag kände mig så svennig som ba "eeeeeeh, hmmm,,,, veeet inteeee..." men till slut fick vi massagen och det var jättemysigt!
Photobucket
Sedan tog guiden oss till en smyckesbutik och så gick vi tillbaka till torget, och sedan tog vi oss hemåt för att keka.
Photobucket
Har liksom inga specifika bilder på allt vi gjorde den här dagen, för vår guide gick så himla himla snabbt! Och vi var skiträdda att tappa bort honom, vi kan cirka INGEN franska, arabiska eller berbiska liksom, så vi hade varit screwed. Därför höll vi mer koll på att hinna med honom än att hinna fota. Lite synd faktiskt.
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Lite presenter ;)))))))))
Photobucket
Omar kom med middag, och trots att han var så himla omtänksam och ville att vi skulle få vegetarisk mat så låg det massa tonfiskstrimlor över allting - IGEN. Så det blev en tallrik oliver, pommes, och lite khobz till middag - IGEN. Sedan spelade vi Finns i sjön tills vi blev trötta och gick och la oss, SLUT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar