4.28.2012

no country for old men :C

herre min JE vilken gubbfest? först i boken men sen FILMEN. HERRE GU. boken är skriven av cormac mccarthy, nån red wing conservative från the american south. gött ja... det finns 2-3 kvinnliga karaktärer i boken, samtliga har rollen "fru" eller "sekreterare". MEN i boken får de i alla fall PRATA, vilket är mer än man kan säga om filmen...

i coen-brödernas filmatisering så har de tre kvinnliga karaktärerna liksom INGEN dialog med djup. alltså de får prata typ max 5 sek utan att en man avbryter. samt att the coens enbart har behållit dialogen kvinnorna för med män, om män. SAMT att de lagt till att det är carly jeans mamma som "försäger sig" till the mexicans om vart de ska och därför blir hon och carla jean mördade av dem. detta är INTE the case i boken (i boken är det iofs också männen som är superior, men de får ju i alla fall LETA lite efter dem. inte ens DET fick de behålla i coen-filmatiseringen). MEN GUD. ja.

självfallet klarar inte filmen bechdel-testet (1. filmen måste ha minst 2 namngivna kvinnor i den som 2. pratar med varandra och 3. om någonting annat än en man). tror inte NÅGON av coen-filmerna gör det?

för 1. det finns 2st (och inte fler) kvinnor som nämns vid namn, carla jean (lewellyns fru) och loretta (sheriff bells fru). carla jeans mamma heter agnes i boken men nämns aldrig vid namn i filmen. dessa är de enda kvinnliga rollerna och de är endast SMÅ biroller.
2 & 3. pratar med varandra om nåt annat än män: carla jean och loretta är aldrig onscreen samtidigt. man kan väl argumentera att carla jean & agnes pratar med varandra, men de pratar bara om lewellyn.

ALLTSÅ:
no country for old men, bechdel-testet: 1/3. klarar KNAPPT en av tre.

ryser. såå gubbigt :C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar