11.21.2014

recept på engelska chocolate apples.

Ja okej, nu är det ju ett tag sedan det var den femte november, dvs Guy Fawkes' Night i England. Men eftersom att jag är cirka världens största anglofil så är det inte helt förvånande min favorithögtid. Typ ever. Så klart var jag ledsen över att jag inte fick se några balla fyrverkerier över en senhöstlig brasa, men inte hängde jag läpp för det inte. Istället raidade jag farfars äppelträd, köpte lite billig blockchoklad och satte igång. Med vadå? Med att göra britternas absoluta höstfavorit - traditionella engelska chokladäpplen, så klart!


 Du behöver
8 normalstora äpplen (helst gröna eftersom de är fastare)
400 gram ljus blockchoklad
8 tjocka blompinnar (eller gör som jag, ta gamla glasspinnar om du har)
Strössel of your choice

 Så här gör du
Steg 1. Börja med att skölja och torka äpplena. Sedan kan du placera dem på tex ett uppläggningsfat, så har du något annat än diskbänken att drälla choklad på senare. 


Steg 2. Stick ner blom/glasspinnarna i mitten av varje äpple. Tanken är att en ska äta äpplena ungefär som en klubba, så se till att sticka in pinnarna så djupt att de inte lossnar.


Steg 3. Haha fy fan vad ful den här gifen blev ORKAR INTE. Aja. Nu är det dags för vattenbad! Bryt ner blockchokladen i bitar i en värmetålig skål som du sedan placerar över en kastrull med kokande vatten. Medan chokladen smälter kan du förbereda dig mentalt för de sista skedena i det här receptet, för nu kommer det gå undan. Deep breaths. 


Steg 4. Dags att doppa! Eftersom äpplen är så himla stora kan det vara lite knepigt att få chokladen att fastna ordentligt. Mitt tips är att rulla det flera varv så att så mycket choklad som möjligt fastnar. Vrid och vänd på det så att det rinner choklad in i alla vrår. Mmmmh! Upprepa x8. Chokladen stelnar oförskämt snabbt, så här kan en med fördel be/tvinga valfri partner/familjemedlem att hjälpa till...Steg 5. Nu ska här strösslas. Diverse receptsajter sa åt mig att det var en jättebra idé att förbereda en skål med strössel och doppa äpplena där i. DON'T IT'S A TRAP. Chokladen är ju liksom inte stelnad, så allt bara rinner av och ner i strösslet och blir en kleggig kornig röra som inte ser så aptitlig ut. ISTÄLLET är det bästa bara att placera alla chokladdoppade äpplen på ett fat och attackera dem ivrigt från alla håll och kanter med strösselströaren. Och du, skynda! Hinner chokladen stelna så fastnar inte strösslet :((

Steg 6. Så där! Nu är det stressiga över! Det enda som återstår är att ställa äpplena kallt i kylen eller på balkongen. De behöver stå i cirka 1 timme, men ju längre desto bättre. 


Och så här läckra blir de när de är klara! Chokladdoppade äpplen va. Godaste jag vet.

3 kommentarer:

  1. min favvo är att göra det med pink ladys. och ska vi starta en anglofilklubb tillsammans?

    SvaraRadera
  2. DONT ITS A TRAP!!!!!
    fyfan du får bjussa på detta next time, bara ätit kanderade äpplen? :((

    SvaraRadera