12.16.2014

septemberläsning,

Under september månad läste jag visst bara böcker med lila ryggar :) Så då fick allt gå i lila helt enkelt! Åh, har spanat in hur mina bokklubbsfränds Alexandra och Flora gör sina bokinlägg, så himla proffsiga layouts!! Måste. Ha. En. Dator. Så fort jag får råd ska jag fixa mig en laptop vilken som helst och då ska jag langa så mycket snyggare inlägg. Lovar!!! Men som det är nu får vi hålla till godo med mina mobilbilder. Ps ÄLSKAR DIG SOM SKREV att det bara är charmigt me kassa mobilfoton. Aj löv u.

OKEJ. MOOOT RECENSIOOOONEN!

Darling River av Sara Stridsberg. Lo lever flyktigt och osunt med sin pappa. De kör utan mål genom USA. De äter klibbiga karameller och dricker domnande alkohol. Los tänder ruttnar i munnen på henne och hennes syn blir så dålig att världen till slut kommer till henne under en gul hinna. Samtidigt cruisar en mamma också runt i samma land och en deprimerad apa i Paris utsätts för experiment under en misslyckad vetenskapsmans bevakning. Det här är det första jag läst av Stridsberg! Hade hört så mycket bra om Drömfakulteten, men den fanns inte på Myrorna så det fick bli Darling River istället :))) Det bästa är onekligen språket. Ni kanske har märkt what a sucker I am för verk som tack vare ett mästerligt språkbruk är drömskt och magiskt? Well I really am. Själva historien är så mörk och lite seg, men det lyfts definitivt av de trolska beskrivningarna. 3,5/5.

Ett stulet liv av Jaycee Dugard. Något som fascinerar mig nåt så äckligt mycket är true crime. Slukar precis allt i den här genren, samlar på faktaböcker om försvinnanden och mördare osv. Ett stulet liv är Jaycee Dugards sanna berättelse om sin arton år långa fångenskap. På väg till skolan en dag blir hon kidnappad av ett medelålders par, som sedan låser in henne i ett skjul på deras bakgård. Vi följer hennes smärtsamma vardag som innehåller dödsångest och ensamhet och upprepad våldtäkt. Det är gripande så in i Norden. Däremot är Jaycee amerikansk kristen, så tonen är stundtals lite väl religiöspositiv. Till exempel så får hon två barn med den manliga kidnapparen, men det är i text aldrig någonsin problematiserat. Hon "tackar gud" hela tiden för sina "fantastiska döttrar". Okej vad hemsk jag låter som typ VILL att hon ska känna lite avsky mot dem?? Men menar liksom. Att det känns som att en själv nog skulle vara lite mer tveksamt inställd till att föda fram barn från en våldtäkt, åtminstone innan de är födda. Jaycee skriver liksom att hon är jätteglad och ser fram emot födseln när hon förstår att hon är gravid... Jag vet inte, det känns inte helt troligt. 2,5/5.

Vad jag älskade av Siri Hustvedt. Vad jag älskade den här boken! Vad jag älskade. Hehe. Get it. okej NÄ men i alla fall... Det här är en berättelse om vänskapen och relationerna mellan två familjer. De olika ytspänningarna och underströmmarna virvlar och blandas när de olika livsödena gör det samma. Först är det här en vacker, sorglig, intressant och filosoferande text. Sedan.... Alltså åååh KAN INTE SKRIVA UTAN ATT SPOILA. Det är i alla fall långt mer än en bok om mänskliga relationer. Jag bet på naglarna de sista 200 sidorna. Vad jag älskade var så bra och påverkade mig så starkt att jag inte kunde läsa något annat alls på flera veckor efteråt. Den här boken är så jäkla fulländad i verkligen exakt ALLT: stilistiken, berättartekniken, handlingen, stämningsuppbyggnaden. Jag blev helt paff när den var slut och satt i min lelle läshörna och ba: "jaha..... och om Siri Hustvedt existerar och skriver sånt här, varför FÖRSÖKER JAG ENS?" Kände mig som Stephenie Meyer bredvid J K Rowling :))) Men sen släppte det och nu kan jag ta inspiration från Hustvedt istället!! Hon. Är. Så. Sjukt. Jävla. Talangfull. Det här är en av mina bästa böcker. LÄS DEN. 5/5!

Mina tidigare bokmånader finner ni här:
Juliläsning.
Augustiläsning.

2 kommentarer:

  1. assså stephenie meyer bredvid jk rowling love u <3 KOM IHÅG ATT FULKULTUR SOM TWILIGHT OCKSÅ GÅR ATT TJÄNA PENGAR PÅ! *livscoachar*

    SvaraRadera
  2. Alltså, vad jag älskade är ca det bästa jag någonsin läst. Älskade den så hittills mycket.

    SvaraRadera