11.05.2015

filmtips: dope


Såg en SÅ. JÄVLA. BRA film i helgen. Dope handlar om ett kompisgäng som går sista terminen av high school i Inglewood, Kalifornien. Malcolm och hans bästisar Jib och Diggy älskar hiphop från nittiotalet, lyssnar på lp-skivor, och spelar i punkband tillsammans. De är ambitiösa, gillar att plugga och att hänga i skolan, och Malcolm har siktet benhårt inställt på Harvard.


De är som ungdomar är mest, men de passar inte in i någon av grupperingarna på skolan. Mest hänger de runt i Inglewood, som är en stad med en tung rasistisk historia som fortfarande är påtagligt verklig. Malcolms vita studievägledare hånskrattar när han berättar att han vill söka till Harvard, och Malcolm börjar känna att allt bara är så hopplöst. Han tvivlar inte på sin egen förmåga, vet att han är tillräckligt bra men att vita människors förutfattade rasistiska meningar alltid kommer sätta käppar i hans hjul.


Trots att de är minderåriga lyckas gänget komma in på en fest som områdets största drug dealer håller i. SOM SPELAS AV A$AP ROCKY aaaaahh!!! Där är de tre helt utanför sin comfort zone men försöker vara coola och låtsas obrydda.


Men så följer en rad händelser kompisarna omöjligen kan kontrollera, och de hamnar i en sits där de tvingas välja: ska de fortsätta kämpa för att vara sig själva, eller falla in i en redan inrutad stereotyp?


En så JÄKLA viktig och snygg film. Och Zoë Kravitz!!!!! D-Ö-R för henne SÅ begåvad


Älskar porträtteringen av Malcolms, Diggys och Jibs bästisvänskap för övrigt. Den är SÅ fakkin genuin och stark, exakt precis som ens kompisrelationer verkligen är i tonåren.


Jag har inte sett en så här bra film på åratal. Alltså på riktigt. Allting är 100%: skådespelarna, manuset, scenografin, soundtracket, modet. Budskapet.


Bästa filmen 2015, hands down. Bara kolla. Du kan inte ångra dig.

Andra värda filmer jag glott på i år:
Made in Dagenham. Beautiful Thing.

6 kommentarer:

 1. Tack tack tack, denna blir det ikväll !!!

  SvaraRadera
 2. Åh, den här drog Daniel på häromdagen men var inte alls på filmhumör så missade stora delar. Men det jag såg var så jäkla klockrent!

  SvaraRadera
 3. Kommer definitivt se denna, jag lyssnade till ditt tips att se på No Offence och det var så Awesome!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. fifan vad fint att få läsa! kul att du gillade! <3

   Radera