2.02.2016

lästa böcker: september & oktober.

en hög höstböcker + praktexempel på hur jag bygger upp torn av sallad ovanpå mackor :DD
Jag vet varför burfågeln sjunger av Maya Angelou.

Mm bokklubbs-bok! Första delen ur en självbiografiserie, denna var om Mayas uppväxt i ett segregerat USA under 1930-talet. Så hemsk och så viktig, men jag gav den endast en svag trea och det var nog allra mest för att jag läste den svenska översättningen. Den är från 70-talet och har en rasistisk baksidestext och det finns ingen nyare utgåva på svenska. Under läsningen undrade jag så himla många gånger om jag verkligen fick Mayas ord, eller om jag ibland fick översättarens intolkningar. Jag har aldrig tidigare funderat på översättningen annat än "hm undrar vad det här svenska slangordet var på originalspråket" men den här gången tänkte jag verkligen efter. Jag tänkte att en översättning inte är en mekanisk process utan en intim, personlig, mänsklig en. Och att den kanske inte alltid går att lita på.

Cranford av Elizabeth Gaskell.

I Cranford bor ett knippe kvinnor som sätter umgängeskretsen över allt annat - *including but not limited to* relationer med män. De föredrar faktiskt sina kvinnliga kompisar framför killar som försöker få dem att gifta sig med dem - så de avspisar snubbarna and you'll never guess what happens next!!! Hehe jamen ungefär så. Cranford är kanske inte en stark aktivist-feministisk text, men den är sådär hö hö-rolig som gamla texter ofta är (jepp använder facktermen där) och liksom mysfeministisk.

ur Cranford av Elizabeth Gaskell


Lollo av Linna Johansson.

I väntan på att något ska hända hänger Lollo och Lidija runt i Aspy. De röker och dricker öl och ligger på klipporna vid Vinterviken när det blivit mörkt. Fast väntar gör de kanske inte, det är mer som om de passivt stannar kvar i att göra ingenting och det passar dem utmärkt.

Bokklubbsbejbsen läser Lollo
Det är en känsla som jag själv v-e-r-k-l-i-g-e-n känner igen mig i och jag ville så gärna älska Lollo. Egentligen har den ju allt: karaktärer jag kan relatera till, en selfie av Arvida Byström på framsidan (hehe som om det vore avgörande men jo nästan kanske!) och liksom bara faktum att kvinnokaraktärerna är faktiskta karaktärer snarare än schabloner. Men det är någonting, antingen är det en story som aldrig riktigt tar fart, eller så är det en gestaltning utan energi, eller kanske ett alltför avskalat språk - något är det som saknas för att jag ska falla för Lollo. Vi pratade om det i bokklubben: att det kändes som att det vi läste var ett himla lovande tredje eller fjärde bokutkast men att det skulle behöva arbetas igenom en gång till för att bli helt finslipat.

Vi är inte sådana som i slutet får varandra av Katarina Sandberg.

Äe denna bok var bara en kopia av Niotillfem-bloggen. Alltså, verkligen en exakt karbonkopia - pratade med en kompis som också hade läst den och hon visade mig ett Niotillfem-inlägg (detta!) som återfinns i princip ordagrant i Vi är inte sådana som i slutet får varandra. Författaren var himla ung när den skrev verket, så lite kan så klart förlåtas, men nja, den här kan en verkligen skippa. Mycket klyschor och liksom en sån kärlek som den är på film och inga verkliga eller trovärdiga känslor alls. Platta karaktärer och förutsägbar handling. Nä tack denna var inget för mig.

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson.

Ester Nilsson blir kär i Hugo Rask och ingår i ett odefinierat förhållande med honom. Ester läser in tolkningar och ser tecken i Hugos beteende, i hans ord och i hans sätt att vara med henne. Men hela tiden är han avvaktande, han håller henne jämt på armlängds avstånd och tar ömsom steg ifrån henne, ömsom halar han in henne. Ester ser kärlek i agerandet men Hugo ser något annat, ser kanske inte på samma sak ens.

ur Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson


Japp jag var sist på bollen/boken av alla i hela Sverige ungefär. Men. Alltså. Jag har aldrig läst en bok som beskriver kärlek på det här sättet. Lena Andersson skriver om maktordningen inom relationer och om det skamliga mänskliga hoppet och gör en så fruktansvärt träffande no bullshit-analys om kärlek. Fan vad jag tycker om den. Läs den om du inte redan gjort.

PS - hallå hörrni jag har skaffat goodreads! Bli min vän & tipsa mig om böcker där pls vore ROLIGAST i ca hela VÄRLDEN. Tidigare boktips jag knåpat ihop återfinnes här.

5 kommentarer:

 1. Jag lägger till dig på goodreads nu! Alma heter jag, hejhej! Jag skaffade goodreads ganska nyligen och har bara kollat runt där typ i min ensamhet, det hade varit kul med en vän där <3 Och guuuu känner SÅ att jag hade velat vara med i samma bokklubb som dig, kul att jag får vara typ det via internetz!

  SvaraRadera
  Svar
  1. fan vad kul! ska bli fett att få följa dig + ta inspiration från dina läsningar! tack för att du la till mig <3

   Radera
 2. Okej så jag la till dig på GoodReads och även om vi bara hade 5 böcker gemensamt så hade vi HUNDRA procent similarity på dem! ÄLSKAR att du också rateat lök-boken Alkemisten som en 2a...

  SvaraRadera
  Svar
  1. HAHA ÄLSKAR DETTA! <3 jaaaaa alltså läste den som 19-åring pga nån dude ba "denna bok kommer förändra ditt liv!!" jag ba "OK DÅSÅ!" sen så var den... bara... så underwhelming!? typ helt okej plot men förstår veeeerkligen inte hajpen!? känns tryggt att du också ser igenom den <3

   Radera
 3. Jag känner liknande inför Lollo, att jag BORDE gilla den mer än jag gör men att det är något som saknas.
  Lena Andersson sätter verkligen alla känslor om hur makt inom relationer är. Aah. Borde läsa om.

  SvaraRadera