5.24.2013

Don't be that girl.


Ja hörrni. Vad gör man när man möts av sån har äcklig jävla sexism? Det här fann jag på Iwastesomuchtime.com, en sajt som vi länkat till flera gånger på mitt jobb och som jag själv till och med inkluderade i våra staff favourites för året 2012. När jag skrev den blurben i december förra året hade jag i många av IWSMTs inlägg redan vädrat den där vardagssexismen som hänger i luften överallt omkring en vart man än befinner sig, men tänkt att "äeh, man får välja sina strider". Det är ju bara en *rolig sida*. Man måste faktiskt kunna ta av sig feministglasögonen ibland. 

Fast ska det verkligen vara så? Ska jag behöva slänga feministmanteln i ett hörn av rummet så fort jag vill ha lite light entertainment i form av roliga gifs och kattbilder? Ska jag behöva finna mig? 

Ja, klart att man ska välja sina strider. Att mejla den amerik-hen som ligger bakom sajten går inte då de inte har någon kontaktmejladress, och att kommentera under bilden och där be dem förklara hur de tänker när de laddar upp sådan här sexistisk skit ger inte mycket resultat. Hela kommentarfältet är fyllt med dudes som ger virtuella ryggdunkningar och kommer med hjärndöda åsikter som: "so true, ive seen this happen so much and guys get attacked or put in jail cause of a womans lies..." och "every comment is written by an angry female".  En användare kör den briljanta debattaktiken *it happened to me therefore my point = 100% valid* *also my story is totally true & not at all made up for the sake of winning an argument* och skriver: "where im from this happens to often, screw the stigma, i fought with my friend and won cause i thought he raped my other friend and the next day she came to me crying saying she just regretted it, if only i was less of a man i woulda punched her right in the face". 

Det läggs tack och lov också upp en hel del "this is repulsive"/"what the fuck is wrong with you"-kommentarer. Flera läsare meddelar att de tänker sluta besöka sajten pga detta inlägg. Det tänker jag också göra. Men räcker det? Kommer det få sajtägaren att sluta lägga upp sånt har? Ändrar det åsikterna hos de läsare som håller med bilden?

Det är så enormt lätt att bli trött. När jag skrev in adressen i min browser imorse var det faktiskt inte för att jag ville ge mig in i en diskussion om feminism. Jag ville bara kolla på *roliga gifs* i en halvtimme medan jag prokrastinerade på jobbet. Ändå är det bra att jag reagerar. För det här ligger instucket överallt omkring oss, inte bara på *roliga sajter*, Facebook och Twitter, utan out there. IRL. Om I waste so much times sexistiska inlägg har gett mig någonting så är det insikt. Att se sådant här på internet tränar genusögat att spotta det i ens verkliga liv med - och det lär mig att aldrig någonsin acceptera det. Det lär mig att sätta armarna i kors och foten i marken och att höja rösten. För att jag inser att det behövs. För att någon måste göra det. För att alla måste göra det. 

Och framförallt får I waste so much time mig att ställa frågan: finns det något ställe i cyberspace där man kan kolla på roliga bilder och gifs med söta djur som inte är totalt inbäddat i kvinnohat?

4 kommentarer:

 1. peak? förmodligen, det kan jag ta. hur som helst kan du skicka den här till dom: http://24.media.tumblr.com/89b3541bde48baade2181127c94a9b00/tumblr_mgagf81TKv1qiqckjo1_500.jpg

  SvaraRadera
 2. nope, ingen pik linn! (jag tycker faktiskt dina anledningar for att flytta over till radar ar logiska, och jag hade gjort samma val sjalv om valet hade varit mitt.)

  SvaraRadera
 3. fy fa-an! Helt sanslöst vad sjukt, bra att du upplyser sånt här. 2gether we r strong osv puss!!!

  SvaraRadera
 4. fan vad glad jag är att jag hittade hit. en sån där måste-kolla-igenom-arkivet-blogg.

  SvaraRadera