12.05.2014

serietips: the missing

Just nu går en så himla spännande serie i England som jag bara måste tipsa om. Nämligen denna.


The Missing heter den alltså utifall att någon missade det. Missade. Hehe. Okej.

Det är en sån där urtypisk brittisk dramaserie. Poliser, personliga relationer som krackelerar, mysterier som ska lösas. DET BETYDER JU INTE ATT DEN ÄR DÅLIG. Eller medelmåttig. Tvärtom, den ger mig exakt vad jag förväntar mig: lite lagom huvudbry i femtiofem minuter en gång i veckan. Som det ska va.

Serien utspelar sig både i England och Frankrike, och växlar mellan dåtid och nutid. Den handlar nämligen om en familj, som när de är på semester i södra Frankrike, förlorar sin lilla son. I serien får vi dels följa föräldrarna i nutid (när de är separerade) och även i dåtid vid tiden av sonens försvinnande.

Mamman hänger mest hemma i England och försöker gå vidare med sitt liv. Hon gör det genom att trycka tillbaka alla känslor och låtsas som om sonen Oliver aldrig funnits. Hon ler tomt mot sin nya man (SOM JOBBADE PÅ FALLET MED OLIVERS FÖRSVINNANDE ba OKEEEEJ "hur träffades ni då" "yeah cute story actually" NOT) men sen faller hon ihop och isär så fort hon är ensam.

Pappan (aka James Nesbitt aka en av de bästa brittiska skådisarna alive typ) har aldrig gett upp hoppet (men har blivit himla bitter och har förlorat allt). Han åker till Frankrike i tid och otid för att kolla upp eventuella nya trådar i utredningen. Det har gått sju år sedan Ollie försvann och polisen har slutat leta, men så händer det sig att pappan lyckas få en pensionerad investigator att kolla upp en grej som leder till något nytt. 

Här är han, hjälpsamma herrn. Tror han är min favoritkaraktär, han är så vettig och trovärdig. Dessutom pratar han engelska med en fin fransk brytning. Mycket sånt i hela serien förresten: fransmän som pratar gulli engelska. 

Den här serien ser en ju inte riktigt på för att den är "snygg". Men den bjuder på en estetik som fördjupar obehagskänslan: det är kalla färgtoner och grå kläder och dimma och oväder. Jag gillar't.


En del fina detaljer finns det förstås ändå. 

Tillåt mig presentera: karaktären jag hatar mest. Tror att man ska känna sig osäker på honom, det är liksom meningen. Han är en sån där totally ruthless journalist som förföljer familjen och blandar sig in i polisutredningen och mutar folk för att få ett scoop innan någon annan. Har inte sett alla avsnitt än (för de HAR INTE SLÄPPTS än *ragear*) men känner mig helt säker på att han har gjort något förskräckligt. 

Stort minus: handlar mest om snubbar. Visst, tror faktiskt det är ganska 50/50 i fördelningen av karaktärer, men de som spelas av män har så mycket mer screen time. Tråkigt för en serie inspelad 2014 känner jag. (Karaktären ovan är också en av mina favvos: en fd junkie som kanske kan hjälpa i den nyöppnade utredningen om den brittiska pojkens försvinnande. Men gör hon det så kapar hon alla band med sin bror. Samt att det är livsfarligt: hon måste träffa folk som vill döda henne för att få tag på information. Ännu en välskriven och himla trovärdig tvperson, hurra!)

Sen är det ju så att själva storyn har stora likheter med det uppmärksammade fallet av Maddie McCanns försvinnande. Utan att ha googlat kan jag tänka mig att britterna tycker det är lite väl magstarkt att göra serie av det, särskilt när den verkliga händelsen är ganska färsk och dessutom to this day olöst. Och det hade lätt kunnat bli ett hemskt hån, men jag tycker att serien är så stark och välskriven och med så himla bra skådespeleri att den landar säkrare än så. Det är så verkligt och så fyllt av hemsk spänning. Men ja. Alltså. Missa inte The Missing. 

Passar dig som: gillar brittiska tv-draman. Typ Morden i Midsumer, fast mer djup och psykologisk.

Andra serietips jag skrivit finns här:
Utopia

2 kommentarer:

  1. var kan jag titta på detta????? vad mer borde jag absolut inte missa här?

    SvaraRadera
  2. ÅH, denhär ska jag ta och kolla upp! Har nyligen sett ikapp alla säsonger av Bones och är i akut behov av en ny serie jag kan se på...
    Ser att du gillade My Mad Fat Diary också - HUR BRA var inte den?? *__*

    SV: Den är hur härlig som helst! :D Brukar finnas i tre olika prisklasser dessutom, har den dyraste i år då jag fick den som present ^^

    SvaraRadera