11.21.2016

ett skepp skrivpepp kommer lastat

Hej! Har ju lovat att vara lite skrivpeppig den här månaden. Först känns det svårt pga NaNoWriMo går straight 2 hell för mig :))) Men hallå kan väl ge skrivtips för det! Eller nä inte skrivtips pga låter så "verkligt" och "svårt" och när något är verkligt och svårt är detta min hjärna:

Hähä ;)) Detta är även min approach överlag till skrivandet :) Idag känns det som om jag inte har en endaste röd tråd någonstans, varken i skrivandet, livet eller detta blogginlägg. Inte ens i sömmen på den röda tröjan ja sitter här i!!! Men lite pepp kan jag väl åstadkomma ändå! Va! Jo rå! Här ska du få se kom jag öppnar min skrivinspirationsmapp på datorn det är bara att trycka näsan i den:
 
En grej jag verkligen kan rekommendera är att spara citat om skrivande i ett Worddokument. Här tex är det min crush Lin-Manuel Miranda som säger en träffande grej helt casual bara så där apropå i en annars vanlig tv-intervju. Gillar att öppna den och scrolla igenom när det känns svårt att komma igång.
och detta Ernest Hemingway-citat använder jag som ett mantra pga är queen av utsvävningar och måste konstant påminna mig själv att skala bort ord som inte behövs.


En annan bra grej är att spara saker *for reference* också. Ville alltid skriva om äckliga saker när jag var liten! Likmaskar och hjärnsubstans var frekventa gäster i mina tonårsnoveller mmm. Så då är det klart att jag har sparat denna Metroartikel med (rätt fula?? men väldigt informativa) illustrationer om vad som händer med människokroppen efter döden. Mvh *tatuerar in NO IT'S OKAY I'M A WRITER i pannan*


Samlar också på inblickar i mina skrivande idolers liv exempelvis detta Hemma-hos-reportaget med Florence Welsh aaaah kan jag bara få flytta in i ett skrymsle nånstans här pls lovar att sitta tyst och skriva skulle vara så himla inspirerad i denna super artistic miljö!!Har även sparat min favoritgrej att läsa nämligen skämt på snubbars bekostnad. Här en briljant sammanställning av vanliga klyschor skrivarmän svänger sig med. How many male novelists kan skrocka gott åt detta i örti år

Och en bra sak att tänka på när en skriver, citat av Anne Lamott.

När jag sätter mig vid datorn och ba: "Jag har... aldrig... tänkt... EN... kreativ tanke.... i mitt.... LIV så HUR ska jag kunna SKRIVA en hel BOK???" *panikar*

så gör jag klassikern: ANDRA SKRIVÖVNINGAR. Jamen det är lite som att stretcha innan man springer en mil: man förbättrar sin prestation! Man piggnar till! Allt känns möjligt! jo men alltså på riktigt. Det finns hundra sådana skrivövningar en kan göra. Jag gillar att skriva haikus! Tycker det är så roligt att försöka hitta spännande konstellationer. Samt att den lilla lilla "matten" med att sitta där och räkna stavelser verkligen stärker min koncentrationsförmåga?? Och så är det så kravlöst. Det behöver inte vara bra, för det är inget som ska "bli något". Det behöver bara uppfylla kravet 5 stavelser / 7 stavelser / 5 stavelser.

Andra skrivövningar jag kan rekommendera:

✎  Skriv något ur din karaktärs perspektiv. Ett dagboksinlägg, en instagrambildtext, ett CV, en dikt, ett sms till en kompis. Något som din karaktär skulle skrivit men som inte ska vara med i din berättelse i slutänden. Tycker detta hjälper en att få ett hum om sin karaktärs personlighet.

✎ Skriv ett stycke där du låter din karaktär vara med om något stort trauma. Det här behöver inte relatera till din huvudstory, utan kan vara dubbelfiktivt. Men hur reagerar karaktären? Är den snabbtänkt eller fryser den? Agerar den och tar kontroll över situationen eller blir den en tyst åskådare? Hjälper din karaktär andra? Hur då? Ringer den efter ambulans/polis/brandkår? Varför / varför inte? Behöver karaktären bearbeta händelsen och sitt agerande i terapi efteråt?

✎ Gör en spellista på spotify med din karaktärs favoritmusik.

✎ Gå med i gruppen skrivgäris på facebook.

✎ Skriv en kort text utan att använda personliga pronomen, eller en text utan adverb, eller en text med så många onomatopoetiska ord (ord som härmar läten) som möjligt. Spelar inte så stor roll vad, bara en gör en begränsning eller får en regel att följa så brukar skrivandet tendera att gå igång!

foto: amanda jonsson från en skrivsession i förra veckan

Ja men lite så tänker jag! Nu ska jag knalla ner till caféet på torget, beställa en bryggkaffe och slå på A Soft Murmur i hörlurarna. Förhoppningsvis blir det något litet stycke plitat av denna kämpande person idag. Du då, har du något bra skrivknep när inspirationen tryter?

6 kommentarer:

 1. vad du är bra <3 obs nanowrimo går åt helvvvv för mig med men whatever

  SvaraRadera
 2. love this!!!!!!!!!!! för mig går det okej med nano! har skrivit halvmycket men tänkt massor kring mitt nya projekt så är PEPP ändå :) plus fortfarande några dagar kvar av november allt kan hända!!!!!! puss puss chriss saknar dig!

  SvaraRadera
 3. MKT bra länkar och tips och älskar för det första male jokes alltså VaaaAAaa kan män sluta NÅGON JÄVLA GÅNG <----- och apropå det så är jag också queen av utsvävningar :((( nu skriver jag ju prosa och ej roman till nano så det är typ *mer okej* men det känns ändå skräpigt för 50% är verkligen typ "orkar inte, blablabla, kanske x kanske y" (alltså bokstavligen något jag skriver typ, suck orkar inte med mig själv KANSKE DÄRFÖR jag ligger on par med antalet ord loooooool (ok ursäkta minst sammahängande inlägget nånsin). här e förresten ett av mina skrivtipsinlägg jag skrev en gång: https://vickys.se/2015/09/my-five-best-writing-advice-for-you/. PUSS

  SvaraRadera
 4. Hoho, du verkar vara en fett festlig person! Till och med jag fick pepp av detta inlägg och jag skriver inte ens härlig, kreativ, nyskapande skönlitteratur som ni andra härlisar utan istället ett snustorr och dammig gammal akademisk artikel om jord! Jaja, någon måste göra det med.

  SvaraRadera
 5. så peppigt inlägg chrissy heja dig <3

  SvaraRadera
 6. Jaa tack du är bäst, så bra skrivuppdateringar!! mitt mål för nanowrimo var: skriv något varje dag, även om det bara är en mening. alltså typ det minsta minimålet möjligt. har jag lyckats? ........nej :)))) //anonymisen som efterfrågade skrivpepp

  SvaraRadera