1.25.2016

ett år av tv-serier

Jag kollar alltid flitigt på serier och alltid många samtidigt, men år 2015 såg jag fler än kanske någonsin innan. Listor e ju livet så inspirerad av Hanna (vars serieinlägg du hittar här) langar jag nu denna sammanställning av serierna jag följde förra året! (Obs #1: Detta är låååångt. Obs #2: Detta är sista sammanfattningen jag skriver om förra året I pinky promise!!!)

VÅREN 2015

Började serieåret i Nottingham och med att ligga i Jennifer & Nats extrasäng och kolla på Crims på BBC iPlayer. Det var ett mysigt tillfälle men en jättedålig serie, ganska uppenbara skämt som stödjer sig alldeles för mycket på könsstereotyper. No thanks next pls.

2015 var året jag upptäckte Broad City också och den serien är ju världens mest feministpeppiga ungefär och behöver väl ingen introduktion. Svinrolig, med Ilana Glazer och Abbi Jacobson som för övrigt är tidigare medlemmar av komediklubben UCB Theatre (som Amy Poehler varit med och grundat)! hehe ok så ointressant kanske men tycker detta e fint iaf särskilt som de har UCB-klistermärken på sina datorer i serien osv. 10 out of 10 would recommend japp!!!

fett viktigt ämne i The Fosters

Hemma i Stockholm igen följde jag en serie tumblr tipsat mig om, The Fosters. Fett cheesy american family drama MEN ändå ganska framåt för att vara just ett sånt: Fosters följer ett lesbiskt par och deras adopterade barn i sin vardag och serien tar upp massa viktiga ämnen som sexualitet, rasism och sexism. Tycker den är himla progressiv för att vara amerikansk, if that makes sense.

Samtidigt som den serien sträcksåg jag även Shameless US. Jag  Ä L S K A R  originalversionen av Paul Abbott som handlar om två arbetarklassfamiljer i Manchester. I Amerikaadaptionen har handlingen ändrats ganska mycket för att få den att passa till landet, den handlar fortfarande om arbetarklassfamiljer men den är jättemycket mer smörig och fejkdramatisk. Antingen vet jag inte tillräckligt mycket om den USA:ska fattigdomen (mycket troligt) men jag tycker inte det funkar lika bra. Säsong 6 kommer i vår och det är tveksamt om jag fortsätter kolla.

Moone Boy

Med min lillebror såg jag de två första säsongerna av mysroliga Moone Boy under våren och den gillade vi SÅ mycket! Otippade ITV ligger bakom (känns ändå som en Channel 4-serie) med t.ex Chris O'Dowd och handlar om Martin Moone och hans kompis Seán och deras uppväxt i åttiotalets Irland. Eller ja det är mest Martin som växer upp för Seán är nämligen redan vuxen. Och imaginär. Japp Moone Boy är en fett fin berättelse om ett barn och hans låtsaskompis och de *dråpliga* situationerna de hamnar i. Obs allting blir 200% roligare i irländsk dialekt obs.

I januari såg jag förresten också på Girls fjärde säsong, men klarade inte av att se hela säsongen när Adam började påminna mig för mycket om mitt ex och Hannah för mycket om mig själv heh.

Black Books

Och precis när årstiderna skiftade såg familjen och jag om Black Books för örti gången pga livets serie så himla himla kul + mörk med Dylan Moran, Bill Bailey och Tamsin Greig. Brittisk så klart från första halvan av 2000-talet så den är proppfylld av tidiga performances av då småkända nu superskådisar tex David Walliams Omid Djalili Simon Pegg Nick Frost Martin Freeman. Ändå enda sitcomen jag vet som utspelar sig i en bokaffär = a+!!!


SOMMAREN 2015

I somras kom Portlandia in i mitt liv hurra!! Det är en *skruvad* serie skapad av Fred Armisen och Carrie Brownstein. Tydligen är Portland staden som alla kreativa unga hänger i i USA (hade ingen aning), invånarna är quirky, påhittiga, konstiga hipsters och det är detta som seriens handling utgår ifrån. Det finns liksom ingen annan huvudkaraktär än staden i sig själv, vilket är ett koncept jag gillar: då kan serien så himla enkelt breda ut sig i alla riktningar och därför blir den aldrig stagnant eller tråkig. Varje avsnitt innehåller ett gäng sketcher med en drös olika karaktärer som alltid spelas av Armisen och Brownstein (och ofta någon gästspelande kändis) och dessutom är Kyle MacLachlan med som stadens knäppa borgmästare! Portlandia har dessutom en mycket lös kronologi och är därmed himla hoppa-in-i-vilket-avsnitt-vilken-säsong-som-helst-vänlig.

Inside Amy Schumer nailar fenomenet sexting

Vad har jag ens gjort med mitt liv innan Inside Amy Schumer?? Världens roligaste. Feministisk & *unapologetic* med massa skämt på killars bekostning :DD Ä-l-s-k-a-r Amys sätt att förhålla sig till sin sexualitet och sin tilldelade könsroll - hennes haters kallar henne slapp och grov och det tycker jag är så himla high praise!? Vill liksom ha tusen serier till om grova slackerkvinnor, tack på förhand.

I somras fick jag även min familj att se 30 Rock! Den är en av mina bästa serier ever och handlar basically om Saturday Night Live och om hur hela NBC funkar = himlen för ett inbitet SNL-fan. Med Tina Fey som spelar en fiktiv version av sig själv kan man säga, hon var head writer på SNL och 30 Rock handlar om henne som head writer på en snarlik sketchshow och så får vi följa alla otänkbara scenarion som utspelar sig bakom scenerna där. Fett sarkastisk, low-key feministisk och kewl show!! Obs serien e kul ändå även om du inte bryr dig om SNL obs.

Efter att jag läst Yes Please! av Amy Poehler i januari så blev jag sjukt sugen på att se allt hon någonsin medverkat i. :)) Därför pliktsåg jag säs 1 & 2 av Welcome to Sweden - en serie skapad av Amys bror Greg Poehler och som Amy varit exec producent för. Är om en amerikansk snubbes (Gregs) flytt till fruns (Josefin Bornebuschs) hemland Sverige. Mycket potential som den nästannästan lever upp till, men aldrig riktigt helt. Typkul att myskolla på med ens partner om denna är från annatspråkigt land för igenkänningsfaktorn tänker jag, i övrigt inte intressant nog :)) mvh tough love

Brooklyn Nine-Nine

Jahapp är ju också skitkär i Andy Samberg. I somras lyckades jag se Brooklyn Nine-Nine tre fakking gånger!?!?!? Så trött på den serien nu :)))) Men men. Andy e en cutie patootie i den och det finns en feministisk analys nånstans i bakgrunden SAMT den är av samma gäng som skapade Parks & Recreation så kul e den ju!! Gillar främst hur vänskap och kärleksrelationer framställs, välskrivet starka och fina istället för slentrianskt fyllda av drama och heartbreak. Ja ja känner att jag tjatat SÅ MKT om Andy Samberg så nu går vi vidare innan jag börjar tumblr-söka efter gulliga gifs på honom.......


oops FÖR SENT!!1! :-) oh noooooo ;-))

Med min pappa glodde jag även på Heading Out, en engelsk serie i sex delar som följer lesbiska veterinären Saras vardag. Typisk goofy sitcom vars premiss är att Sara inte berättat för sina föräldrar att hon är gay och hennes kompisar försöker få henne att ta steget. Min favvobritt Sue Perkins har skapat och spelar huvudrollen, men ändå fastnar jag inte för Heading Out - den är ofta tam och stundtals så förutsägbar att den blir rakt ut tråkig.

Bronx Beat med Amy Poehler & Maya Rudolph i SNL

Ja ja över till jordens bästa grej - it's Saturday Night Live!!! Denna mastodont till liveprogram som funnits i över 40 år och liksom skapat alla ens favoritskådisars karriärer: härifrån kommer nämligen Tina Fey, Amy Poehler, Kristen Wiig, Chris Rock, Will Ferrell, Jimmy Fallon, Julia Louis-Dreyfus, Eddie Murphy, Bill Hader och ungefär hundra till. Hur många timmar la jag egentligen på att glo SNL-sketcher i somras... det... vill jag inte tänka på :))) Så många att jag har fått en personlig relation till alla återkommande karaktärer. Så många att jag kan hela sketcher utantill... Så många att jag även tvingat min stackars bror att bli SNL-fan by proxy. :)))) Det är i alla fall BÄST ä-l-s-k-a-r när skådespelarna gör character breaks och börjar skratta för att nån annan i scenen är nå så för JÄVLA kul!!!! Skulle kunna skriva en hel guide om SNL meeeen det är väl dags att gå vidare I guess :'((


HÖSTEN 2015

I höstas mysgrinade jag till minidokumentärserien Girls Can Code på BBC. Här tar radiopersonligheten Alice Levine ett gäng unga tjejer in i teknikvärlden. Från början är tjejerna avvaktande - de tänker och säger att det här med teknik och internet inte är något för dem. Alice känner på sig att de visst är det, bara att de aldrig fått testa sig fram och därför inte vågar intressera sig för det - så hon skjutsar helt enkelt in tjejerna rakt in i techie-världen. Där får de designa appar, träffa etablerade entreprenörer, skapa spel och göra massvis med grejer de tidigare tagit avstånd för pga dessa yrkes "manliga" stämpel - och så klart inser nästan varenda en att de älskar det. Så fint och feministiskt och gråtvänligt.

No Offence var en klar höjdpunkt i mitt serieseende förra året. Här skrev jag ett helt himla inlägg om den eminenta brittiska dramaserien!

100% relate @ Bojack Horseman

Alexandra fick mig att börja se på Bojack Horseman, som handlar om en sarkastisk föredetta A-listares liv, och det kan vara en av mina roligaste serier. Tycker överlag att tecknade serier är "tråkiga" (mvh en som har noll koll på sådana och egentligen cirka bara sett The Simpsons hehe) men gillar VERKLIGEN. Gapskrattar och får magknip. SÅ bra e'ren.

Såg säsong ett av Fargo och jag var verkligen totalt uppslukad! SÅ spännande + *true 2 da film* osv!!! Men alltså, säsong två, vad hände? Okej, så undertexter slutade fungera på appen vi kollar via... hehe kanske har ngt med det att göra jag vet inte :)))) Men nä. Känner mig mest förvirrad + underwhelmed. Meh, liksom.

Kände mig tvungen att se True Detective också. Men nej tack den var sexistisk och tråkig bara??? Eller är det något jag missat? Upplys mig gärna ty denna serie vill jag egentligen gilla nämligen.


Lol & Woody i This is England '90

Utöver dessa började jag även se om Breaking Bad, för att min familj ännu inte hade sett den. En kort stund följde jag nya BBC-serien Fried, men den var verkligen undermålig pls avoid. I centrum är en kille som är kär i sin coworker som inte är romantiskt intresserad av honom - men eftersom killen är MAN och VILL HA denna KVINNA så handlar serien mest om hur "blind" hon är för hans *true love* för henne och KORKAD hon är som fortsätter välja ANDRA (!!!) män framför honom dvs sådana hon faktiskt är attraherad av what!!!?!?!? ssssssnark så tråkig orkade ej se klart fy fan. Kollade This is England '90 istället!!! Har fortfarande inte klarat se absolut sista avsnittet pga separationsångest. En av livets bästa + mest gripande serier hands down!!


VINTERN 2015

Vintern kom och jag såg otippat på en serie om... en superhjälte?? Japp helt sant älskade Jessica Jones och här skrev jag ett inlägg om det!

Next up på seriefronten under vintersäsongen var komedin Louie som då är en fiktiviserad version av Louie CKs liv. Upplägget är likt Inside Amy (som i sin tur är likt Seinfeld och säkert hundra andra sitcoms, men vad, det är en ram som funkar): det börjar med lite fejklive standup, som berör ämnen som sedan löst går över i sketcher/scener i samma anda. Louie CK hyllas ju verkligen som *en komiker som Vågar Säga Det Alla Tänker* och för sin shock value, och visst, han *är* kul men det känns verkligen inte som något nytt? Stundtals briljant, stundtals lite unket tbh.

Jag och familjen började se American Horror Story: Hotel men vi har fastnat bara ett par avsnitt in. Tycker mindre och mindre om vad från början var en av de bästa serierna jag sett. För mycket gratuitous violence, tycker det inte ens görs för att vara läskigt utan är en massa blod och inälvor och våldstrauman liksom bara för att? Och jag är ändå verkligen inte någon som i vanliga fall blir "illa berörd" av sådant (min favoritfilm som barn var på riktigt Scream liksom). Nä, den här säsongen blev nog min allra sista, hejdå AHS jag kommer icke att sakna dig.

Clive Owen i The Knick som Doctor NO CHILL

Okej, kanske tar tillbaka det där om att jag inte är squeamish av mig... såg nämligen två avsnitt av The Knick och drömde for real MARDRÖMMAR efter det :)))) SÅ grafisk serie om ett sjukhus i New York i början av 1900-talet (aka say goodbye till mänsklig moral samt basic hygien :))). Obs är säkert sjukt intressant, den verkar leda in på en del character arcs som nog kommer behandla viktiga ras- och klassfrågor. Om man klarar av de o-te-roligt grafiska detaljerna, vilket jag obvi inte gör.

Drifters kom tillbaka med en tredje säsong!!! Här har du ett helt inlägg om seriens första två. Ooh that's so handy thnx Chrissy!!! Ur welcome bb any time!!

Ja sen blev jag fett depp på att tänka på David Tennant som motbjudande Kilgrave i Jessica Jones, så jag såg honom i en mindre vidrig roll för lite jämvikt. Broadchurch blev're: en serie om en tyst liten engelsk småstad som skakas av ett upprörande mord. Under seriens två säsonger får vi följa alla steg i utredningen. Helt okej kanske lite tråkig om man inte gillar sådana här serier från början och förväntar sig ngt storslaget men men den är vad den är en liten pärla inom sin kategori!

feminism i Master of None

Avslutade året starkt med Master of None, Aziz Ansaris serie som nyss vann en Critic's Choice Award för bästa komediserie. Älskar den! Tar upp viktiga ämnen på ett så jävla kul och ändå *thought-provoking* sätt, den pratar om rasistiska stereotyper och problematiska föräldrarförhållanden och feminism helt utan chill eller ursäkter. Det är absolut en komediserie, men samtidigt offrar den aldrig sitt djup för att få till ett bra skämt. Alltså, den här har fan allt. 10/10.

Ja! och nu har jag ju liksom sett färdigt alla dessa - så nu ekar mitt liv tomt efter bra serier att följa. SÅ! Har du ett megabra komediserietips, vet du den absolut bästa engelska serien eller sitter du inne på den mest spännande dramaserien ever? Hit me up vetja!

24 kommentarer:

 1. Alltsååå serier är typ livets underhållning. Det är så nice med en story som utspelar sig längre än film-längd, så att man hinner lära känna karaktärerna ordentligt.

  Hur du sett River? Miniserie på sex avsnitt (en timme styck ungefär) som finns på Netflix. En kriminalare med twist som jag och min kille nästan sträckkollade för att vi tyckte om den så mycket, hehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. håller 100% med! älskar att grotta ner mig & gå helt in i en serie, blir ju lite som att få vistas i en annan del av universum för ett tag! har inte hört talas om river tidigare! den låter fett bra, älskar sånt som man helt fastnar i så där. tack för tipset! kollar in den asap <3

   Radera
 2. du MÅSTE se transparent!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. omg har inte sett den!? känns som en serie jag kommer ÄLSKA. tack för tipset!! <3

   Radera
 3. GÖR EN SNL GUIDE PLZZZ!! Vill börja kolla men vet inte vART!!??!?!? <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÅH vad kul att du vill ha det!! jag vill så jävla gärna skriva en guide hehe har redan börjat researcha! så skriver ett inlägg om det asap!! <3

   Radera
 4. Tack för alla tips! Vilka SNL-sketcher är dina favoriter? Jag har tittat på några del på youtube (mest med tina fey och amy poheler pga: <3<3<3) men det har liksom bara blivit något klipp nu och så. Jag vill också se en snl-guide!!! Det verkar finnas så MYCKET, som ett oändligt stort berg att bestiga liksom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. alltså jaaaa vad kul att ni var ett par stycken som ville ha det! langar en snl-guide inom KORT!! tänker att jag svarar mer utförligt på vilka mina favvosketcher är där (och när jag tänkt efter lite också hehe) men right off the top of my head tycker jag tex mycket om: garth & kat, kissing family, alla scared straight, get in the cage, och gilly-sketcherna med kristen wiig!

   Radera
 5. Såg just färdigt Jessica Jones, blev övertalad av ditt inlägg tror jag. Älskar Marvel och superhjältar men hade ändå någon slags känsla av att det inte var för mig, tills jag såg din recension. Fy fan så bra på så många plan!!!

  Älskade detta inlägg, u took my concept och gjorde guld. Sån alkemist!! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. fan vad glad jag blir <3 visst ÄGER den!? och jag såg master of none efter din rekommendation - så otroligt jävla bra! <3

   Radera
 6. tack för asmånga bra tips! mina tips till dig: transparent, banana, cucumber, looking, the supersizers <33333

  SvaraRadera
  Svar
  1. aaah men gu hur kunde jag glömma!? såg banana förra året också juuu. men de andra har jag inte sett (hehe trots att det är meningen att man ska se banana, cucumber och tofu samtidigt? fattar inte riktigt för futuristiskt för mig mvh gammal), skriver upp SAMTLIGA på min att-kolla-lista. TACK för tips du är guld! <3

   Radera
 7. ANTAR att du har sett the fall men se den annars!!! Du har rätt om welcome to sweden förresten, min kille är britt och bodde i sverige ett tag och vi skrikskrattade till avsnittet om LJUD som svenskar gör för att vi har pratat om just det SÅ många gånger (var typ det första han märkte när han flyttade hit)

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha åh!!! <3 nää har inte sett the fall - och nu när jag har googlat den känner jag bara: HUR har jag INTE sett den än!? måste se asap. TACK!

   Radera
 8. du har ju endast bra tv-serie smak!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. meh tack snällis! då har du det också :')) <3

   Radera
 9. OCH! Gogglebox är ju kanske ingen serie iofs men ändå världsbäst!! Puss grattis på fölsis!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK!!! för grattis och juuuust deeeet googlebox!!! har inte sett sen jag bodde i england MÅSTE kolla på't. tack för påminnelse! <3

   Radera
 10. kanske icke-relevant eller inte men har du sett Sherlock? va tkr du isf. Fast kom väl inga avsnitt i år kanske drf du ej skrev om den/: eller ok jul-specialavsnitt kom.........
  min svärsyster (?) kom in på din blogg när jag tipsat om den och började kolla på Jessica Jones efter att du skrivit om den och älskar den!!!!!! långsökt(-:

  SvaraRadera
  Svar
  1. AMEH HUUUUUUR har jag glömt att jag såg sherlock förra året!? under typ en helg i november såg jag ALLA för hade inte sett innan. SÅ bra!! men ÅH fan vad fint!! blir så glad av att läsa detta (glad + MALLIG hehe :D) <3

   Radera
 11. asså HAHA VA E ODDSEN jag och gustav såg klart masters of none och började se black books last week?!?! blev fett deppad sista avsnitten av masters of none... :( och jag ville gilla ahs så mkt pga luv me sum gaga men asså :( va :( älskar dina utförliga inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha ok har 2 avsnitt kvar av master of none men har inte känt av någon depp-foreshadowing ÅH nu drar jag mig för att kolla resten :'((( tack snällis! <3

   Radera
 12. Åh ÄLSKAR Moone Boy or Black Books! Har du sett the Mighty Boosh samt Garth Marenghi's Darkplace??- om inte- tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. fan vad fet smak du har! PERF <3 mighty boosh var verkligen SERIEN för mig när jag var tonåring!! den och flight of the conchords ÅH. har faktiskt inte sett garth marenghi än!! får ta och kika in den snarast. har du sett noel fielding's luxury comedy? jag har nog bara sett första säsongen men den är ju (av förklarliga skäl hehe) himla mighty booshig också <3

   Radera